Finlandiya:Nehir Havzalarında Ticari Somon Balıkçılığının Yakın Takibi

12 Kasım 2018

Avrupa Birliğinin Ortak Balıkçılık Politikası Uygulaması değişikliği, 9 Kasım tarihinde Finlandiya Cumhurbaşkanı tarafından Açıklandı. Yeni düzenleme ile somon balığı avcılığının takibi güçlendirilerek, balık ticaretinde tescillenmesi ve somon varlığının korunması sağlanacak Kanun değişikliği 15 Kasım 2018 tarihinde yürürlüğe girecek.

Baltık denizi orojinli somon balığının nehir bölgelerinde ticari avlanması yeni uygulama ile daha sıkı gözlenecek. Örneğin Kemijoko üzerindeki Isohaara Barajı altında yapılan ticari balıkçılılıkla yakalanan somon balığı satışı, yalnızca Ekonomik Kalkınma, Ulaştırma ve Çevre Merkezi'ne daha önceden bildirim gönderen ticari balıkçılara verilecek.

Ticari amaçla, nehirlerden avlanacak somon balıklarının, denizden avlanan somon balıkları gibi tescillenmesi gerekecek.
Konu ile ilgili detaylı bildirimler ve somon balığı tescili ile ilgili hükümler yıl sonuna kadar çıkacak kararnamede
belirtilecek.

Değişiklik ayrıca bireysel balıkçılık kotalarının tahsis edilmesi prosedürlerine de açıklık getirmektedir.Ringa balığı
ve çaça balığı türlerinin avlama kotaları da yeni yıl öncesinde belirlenecek.

Kayaç balıkçılığı için, bir önceki yıla ait transfer edilen veya indirilen kota hacimlerinin belirlenmesi, somon operatörlerine özgü kotaların ve nehir alanı için ayrı ayrı kullanılan logaritmaların tamamlandığı zaman olan ilkbahar başında belirlenecek.

Güneybatı Finlandiya Ekonomik Kalkınma, Taşımacılık ve Çevre Merkezi, yılda bir kez operatör başına balıkçılık kotalarını belirleyecek. Buna ek olarak, yasa, Avrupa Birliğinin Ortak Balıkçılık Politikası kapsamında her bir balıkçılık için balıkçılık kotasının en fazla% 10'unu aşma olasılığını içeriyor.

Genişletme olasılığı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılmaktadır ve esas olarak ringa balığı ve çaça balıkçılığına yıllardır kota seviyesindeki varyasyonlarını eşitlemek için uygulanmaktadır.
Bilimsel tavsiyeye dayanarak, Bakanlık gelecek yıl için kotanın önemli ölçüde artırılıp artırılmayacağını değerlendirecek.

Kaynak:Finlandiya Ekonomik İşler ve istihdam Bakanlığı
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği