Finlandiya:Orman Sektörü Büyüme Tahminleri Gelecek Yıl İçin Düşürdü

28 Ekim 2019
Finlandiya Doğal Kaynaklar Enstitüsü (Luke) yaptığı öngörü de, küresel ekonomideki zayıf büyüme ve düşük taleplerin, bu ve gelecek yıl birçok orman endüstrisi ürün üretimini ve ihracatını azaltacağını tahmin ediyor.

Luke ayrıca, endüstriyel odun hacminin, yuvarlak odun kütüğü fiyatlarının düşmesini ve kerestelik ağacın ise 2018 yılında yaşadığı zirveden sonra düşüşe geçeceğini öngörüyor.Finlandiya’nın biçilmiş kerestelerinin kilit ihracat pazarlarındaki aşırı artışı ortalama ihracat fiyatlarına yansıdı.2019'da ortalama ihracat fiyatının % 8 oranında düşmesi bekleniyor.
İhracat sorunlarına ek olarak, Finlandiya'daki biçilmiş kereste talebinin düşük olması nedeniyle yılın geri kalanında ve kış aylarında testere fabrikalarında üretim sınırlı kalacak.

Kesilmiş odun üretimi% 2 azalacak, ihracat hacmi ise 2018 seviyesinde kalacak.2020 yılında, kesilmiş odun ortalama ihracat fiyatındaki düşüşün, bu yıldan daha yavaş da olsa da devam etmesi bekleniyor.Kesilmiş odun ihracatının ve üretim miktarlarının bu yıldan daha da düşmesi bekleniyor.

Öngörüye göre, 2019 yılında, büyük ölçüde kapasite artışının bir sonucu olarak, odun hamuru üretimi bir önceki yıla göre % 1 artacak ve  ihracatı % 8 artacak.Gelecek yıl ihracat daha yavaş büyüyecek ve üretim hacmi hafif düşecek.Bununla birlikte, ihracat hacmi şu an rekor seviyelerde. Çin ve Avrupa'daki yüksek kağıt hamuru depolama hacmi ve azalan talep, kağıt hamuru ortalama ihracat fiyatının bu yıl % 16 oranında azalacağı anlamına geliyor.Fiyat önümüzdeki yıl hafif bir artış gösterecek olsa da, ortalama ihracat fiyatı bu yılın ortalama fiyatından daha düşük kalacak.
2019 yılında, düşük talep ve üretim kapasitesinin bir sonucu olarak, kağıt üretim ve ihracat miktarları % 7 oranında azalacak.Talep yavaşlamaya devam ettikçe ve kağıt hamuru fiyatı azaldıkça ihracat fiyatı gelecek yıl azalacak.
Ağaç ürünleri endüstrisindeki düşüş eğilimi ve düşük üretim hacmi nedeniyle, kütüklerin ortalama fiyatları bu yıl % 3-7 azalacak.

Kaynak:Daily Finlandiya
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Mşavirliği