Finlandiya:Otomobil Satışları, 2018 Yılı Sonunda Dizel Arabalar ve İklim Raporu Endişeleriyle Düştü

08 Ocak 2019

Finlandiya'nın temel otomative sektör grubu Finlandiya Motorlu Ticaret ve Onarım Merkezi Organizasyonu AKL Genel Müdürü Pekka Rissa basına yaptığı açıklamada, ülke Ulaştırma Bakanlığı'nın geçtiğimiz Eylül ayında yayınladığı iklim raporunda yer alan ifadelerden biri olan ve 2030 yılına kadar Finlandiya'da yaklaşık yarım milyon tam elektrikli araba hedefinin gerçekleştirilmesinin gerçekçi olmadığını düşündüğünü
ifade etti.

2018 yılının ilk yarısında araba satışlarının ülkede oldukça iyi gerçekleştiğini belirten AKL Genel Müdürü, Pekka Rissa, ancak yıl sonuna doğru durma noktasına gelindiğini belirtti. Rissa, tüketicilerin, otomobil vergileri üzerindeki tartışmalardan de etkilendiğini savundu.

Finlandiya İstatistik Ofisi verilerine göre Aralık ayında 6000 adet yeni araç kayda geçti ve bu rakamda bir önceki yıla kıyasla %24 oranında düşüş yaşandı.

Rissa, Avrupa'nın bazı şehirlerinde dizel arabalara getirilen yasakların, Finlandiya'da ki tüketicileri de yeni araç alımlarında düşündürdüğünü ayrıca dizel fiyatlarında yaşanan artışlarında dizel araba alımlarını etkilediğinin altı çizildi.

Bir takım müşterilerin ise ülkede yeni uygulamaya konulacak düşük yeni araba vergisi sistemini bekledikleri belirtildi. AKL Genel Müdürü Pekka Rissa, konu ile igili açıklamasında 2025-2030 yılları arasında Finlandiya'da çeşitli motor teknolojilerinin hala kullanılacağını savunarak potansiyel otomobil alıcılarına güvence vermeye çalışırken, dizel araçların Finlandiya'da yasaklanmasının gerekli olmadığını savundu.  

Ülkede 2018 yılında yanlızca 1000'in altında elektrikli araç satışı gerçekleşmişti.

Kaynak: Yle, Finlandiya Ulusal Haber Ajansı
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği