Finlandiya:Rusya'nın Finlandiya'ya İhracatı 2018 Yılında Durgunluğa Uğradı

19 Mart 2019

Geçen yıl Finlandiya-Rusya ticaretindeki eğilim, genel olarak Rusya dış ticaretini yansıtıyordu. Kısmen Rublenin değer kaybı 
nedeniyle, Ruslar yurtdışındaki mal ve hizmet alımlarını geri çekmiştir.

Rus mal ihracatının değeri, yüksek petrol fiyatları ile yükselmiştir. Finlandiya Gümrüklerine göre, Finlandiya'dan Rusya'ya yapılan mal ihracatı geçen yıl % 3,3 veya bir önceki yıla göre % 3 daha azalmıştır.

Rusya'ya yapılan ticaret Finlandiya'nı ticaretinin %5'ini oluşturmuştur. Rusya’nın payı son yıllarda önemli ölçüde azalmıştır. 2013'te Finlandiya ihracatının yaklaşık % 10'u Rusya'ya gitmiştir.  Finlandiya’nın ana ihracat ürünleri arasında makineler ve kağıt bulunmaktadır.

Geçen yıl Finlandiya'nın, Rusya'dan ithal ettiği malların değeri 9,3 milyar Avro olmui ve bir önceki yıla kıyasla % 13 daha fazla gerçekleşmiştir. Rusya’nın Finlandiya’daki mal ithalatındaki payı % 14 olmuştur. Fosil yakıtların Finlandiya’nın Rusya’dan yaptığı mal ithalatının üçte ikisini temsil etmesi sebebiyle ve yüksek petrol fiyatları nedeniyle yükselmiştir.

Ancak, Finlandiya'nın ithal ettiği petrolün önemli bir kısmının rafine edildikten sonra ihraç edilmesi dikkat çekicidir. 

Finlandiya ayrıca Rusya'dan önemli miktarda odun, metal ve kimyasal madde ithal etmektedir. Finlandiya İstatistik Ofisi verilerine göre, Finliler yıllık olarak 1,5 milyar Avronun altında Ruslara hizmet üretmektedirler. Değer son iki yılda artmış olsa da, büyük ölçüde Rusların seyahat etme isteklerine bağlıdır.Bu durum ruble döviz kurunun etkisine bağlıdır. Geçen yıl ruble Avro karşısında % 10 düşmüştür. Yeni yıl tatil döneminde Ruslar,  Finlandiya'da bir yıl öncesine göre yaklaşık % 10 daha az konaklamıştır. Geçtiğimiz yıl Rus ziyaretçiler, Finlandiya'da  konaklayan turistlerin %12'isini oluşturmuştur. Finlandiya hizmetlerinden yararlan yabancılardan %5'i Ruslar olmuştur.

Ruslar ise yıllık olarak Finlilere 1 milyar Avro değerinde hizmet sağlamıştırlar.Rusya, Finlandiya’nın hizmet  ithalatının % 3’ünü oluşturmaktadır. Ulaştırma hizmetleri, Rusların Finliler için ürettiği hizmetlerin yaklaşık yarısını temsil etmektedir.

Kaynak:Finlandiya Merkez Bankası
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği