Finlandiya:Temmuz Ayında Sanayi Geliri %7,7 Oranında Azaldı

17 Ağustos 2020

Finlandiya İstatistik Ofisi tarafından yapılan son açıklamaya göre, çalışma günlerine göre ayarlanmış sanayi üretimi Haziran ayında yıllık bazda %7,7 oranında azaldı. Temel sanayiler arasında, ciro en fazla kimya sanayinde (%23,9 oranında) ve orman sanayinde (%19,5 oranında) düşüş gösterdi. Mevsimsel olarak ayarlanmış ciro Mayıs ayına kıyasla %1,0 oranında arttı. Covid-19 salgınının yol açtığı olağan üstü durum bazı üretim sanayi dallarını etkiledi.

Kimya ve orman sanayine ek olarak, ciro yıllık bazda tekstil, giyim ve deri sanayinde %4,6 oranında, gaz ve elektrik ile iklimlendirme taleplerinde %2,3, elektrik elektronik sanayinde %2,3 ve gıda sanayinde sanayinde ise %1,8 oranlarında düştü.   

Diğer yandan temel sanayiler arasında madencilik ve taşocaklığı sanayi %32,0 oranı ile bir yıl öncesine kıyasla en fazla artışı yaşadı. Metal sanayi cirosu Haziran ayında %0,6 oranında arttı.

Çalışma gününe göre ayarlanmış ihracat cirosu Mayıs ayında kimya sanayinde br önceki yıla kıyasla %34,3 oranında düşüş yaşadı. İhracat cirosu tekstil, giyim ve deri sanayinde %20,0, elektrik  ve elektronik sanayinde %18,4 ve orman sanayinde
%16,5 oranında azaldı.

Buna karşılık, ihracat cirosu bir yıl öncesine göre madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 93,5 oranında en güçlü şekilde arttı. Mayıs ayında ihracat cirosu da elektronik ve elektrik sektöründe yüzde 31,8, metal sektöründe yüzde 3,4 arttı.

Kaynak: Finlandiya İstatistik Ofisi
Yayımlayan: Helsinki Ticaret Müşavirliği