Finlandiya:Terrafame Şirket Araba Bataryası İşine Girerek Şirket Kârını Dört Kat Arttırdı

28 Ekim 2019
Finlandiya devletince çoğunluk hissesine sahip olan Terrafame (eski adıyla Talvivaara) metal şirketi, bir çok yıl üst üste yaşadığı zarardan sonra bu yılın üçüncü çeyreğinde rekor seviyeye ulaşan ciro ve kâr sonuçlarını açıkladı. Şirket bu şekilde yaadığı zararları 2018 yılının başından itibaren telafi ettiğini ilan etti.

Terrafame; nikel, çinko, kobalt ve bakır üretimi yapıyor ve 2021  yılından itibaren araç bataryaları için kimyasal üretmeyi planlıyor.Tamamen devlet sahipli Fin Mineraller Grubu, Terrafame’in yüzde 77 hissesine sahip.

Şirketin kârı bir yıl öncesinin Ağustos ayında 4,7 milyon Avroydu. Şirket, bu yıl kârını dört kat arttırarak 19,6 milyon Avro'ya yükselti.Cirosu ise, mütevazı bir şekilde, 100 milyon Avroya kadar yükseldi.

Şirket kârındaki artışın temelinde dış faktörler etkili oldu.Üçüncü çeyrekte araç bataryalarına olan talep dolayısıyla ABD nikel fiyatları keskin bir artış gösterdi. Ortalama fiyat 2018 yılına kıyasla %17 artarken geçtiğimiz ilkbahara kıyasla ise %27 oranında arttı.

İyi üretim seviyeleri ve Temmuz-Eylül 2019’da nikel fiyatının yükselmesiyle birlikte, 3. çeyrekte net satışlar rekor seviye ile 102.4 milyon Avroya ulaştı.Üçüncü çeyrekte net satışlar yılın ilk yarısında net satışlardaki düşüşü telafi etmek için neredeyse yeterliydi. Geçen sonbaharda, firma 2021 yılında faaliyete geçmesi nedeniyle bir batarya kimyasalları tesisi kurmaya karar verdi.

Şirket yetkilileri tesislerinin, EV pillerinde kullanılan nikel ve kobalt sülfat üretiminde dünyanın en büyük üretim ünitelerinden birini olacağını açıkladılar.

Kaynak:Yle, Finlandiya Ulusal Haber Ajansı
Yayyımlayan:Helsinki Ticaret Mşavirliği