Finlandiya:Ticaret Üretimi Cirosu Aralık Ayında Yavaşladı

13 Şubat 2020

Finlandiya İstatistik Ofisi verilerine göre; işgücüne göre ayarlanan ticaret üretimi artışı 2019'un sonuna doğru yavaşlayarak ve Aralık ayında bir yıl öncesine kıyasla yüzde 0,1 oranında hafif bir artış gösterdi. Söz konusu dönemde
fiyat etkisinin ortadan kalktığı iş gününe göre ayarlanmış satış hacmi yüzde 0,4 oranında düştü. Toptan ticaretteki daralma, Aralık ayında hem ciro hem de satış hacminin gelişimini zayıflattı.

Ticaret endüstrileri arasında en fazla büyüme, Aralık ayında iş gününe göre ayarlanan cironun yüzde 9,5 ve satış hacminin Aralık 2018'den buyana yüzde 8,6 oranında büyüdüğü motorlu taşıt ticaretinde kaydedildi.

Toptan ticarette, iş gününe göre ayarlanan ciro ve satış hacmi bir önceki yıla göre düştü. Toptan ticarette ciro yüzde 2 oranında daralırken, satış hacmi yüzde 2,5 oranında daraldı. Perakende ticarette, hem iş gününe göre düzeltilmiş ciro hem de satış hacimleri yüzde 0,5 arttı. Perakende ticaretteki büyüme, günlük tüketim malları ticaretindeki olumlu gelişmeden (% 1.9) etkilenirken, ihtisaslaşmış mağaza ticaretinde (% -0.3) ve mağaza ticaretinde (% -2.3) ciro azaldı.

Özellikle günlük tüketim malı ticaretinde ve mağaza ticaretinde ciro ve satış hacimleri gelişimi arasındaki büyük fark, fiyatların yükselmesinden kaynaklandı.

Toplam ticaretteki mevsimsellikten arındırılmış ciro Aralık ayında Kasım ayına göre yüzde 0,3 oranında azaldı. Aynı dönemde satış hacimleri yüzde 0,5 oranında azaldı.

Kaynak:Finlandiya İstatistik Ofisi
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği