Finlandiya:Toplam Enerji Tüketimi Ocak-Eylül Döneminde % 6 Azaldı

20 Aralık 2019

Finlandiya İstatistik Ofisi ön verilerine göre, 2019 Ocak-Eylül aylarında toplam enerji tüketimi, 2018'deki ilgili döneme kıyasla yüzde altı oranında daha düşük gerçekleşerek 963 petajul (PJ) oldu.

Elektrik tüketimi 63,2 teravat saat ( bir önceki yıla kıyasla %1 oranında azalma) oldu. Yakıtların enerji kullanımından oluşan korbondiyoksit emisyonları yıllık bazda %11 oranında azaldı.

2018 yılına kıyasla toplam enerji tüketimindeki düşüş, ılıman gerçekleşen havadan kaynaklandı. Ocak-Eylül ayları arasında tüm yakıt türlerinin tüketiminde bir önceki yıla kıyasla düşüş oldu.

Turba kullanımında en fazla düşüş yaşandı (%20). Turba kullanımının azalması karbondiyoksit emisyonlarındaki düşüşe yardımcı oldu. Kömür tüketimi de %15 oranında düştü.

Hidro enerji üretimi %10 oranında düştü. Rüzgar enerjisi üretimi yüzde 8, ısı ve enerji üretimi yüzde beş oranında arttı. Net elektrik ithalatı üçüncü çeyrekte yukarı yönlü bir seyir izlemesine karşın, Ocak-Eylül döneminde toplamda yüzde 1 oranında geriledi. Ocak-Eylül döneminde Finlandiya'ya 7.8 milyar Euro değerinde çeşitli enerji ürünleri ithal edildi.
İthalat değeri bir önceki yıla göre yüzde iki azaldı.Enerji ürünlerinin çoğu ithalat değerinin payı yüzde 64 olan Rusya'dan ithal edildi. Finlandiya'dan ihraç edilen enerji ürünlerinin değeri 4.1 milyar Avro olarak gerçekleşti ve bir yıl öncesine kıyasla 5 ornında artış gösterdi. Enerji ürünlerinin çoğu, ihracat değerinin yüzde 82'sini oluşturan OECD ülkelerine ihraç edildi.

Kaynak:Finlandiya İstatistik Ofisi
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği