Finlandiya:Trump Savaşının Fin Şirketlerine Olan Etkisi

15 Mayıs 2019

Trump Savaşının bir sonucu olarak bir takım Fin şirketleri borsada dramatik düşüş yaşadılar. Dünya ekonomisinin iki devi (ABD-Çin) arasındaki ticaret savaşının, dünya ticaretini ve bir bütün olarak küresel  ekonomik büyümeyi yavaşlatmasından korkuluyor.

S-Bankası Baş Stateji Uzmanı Lippo Suominen tarafından yapılan inceleme sonucuna göre, en çok değer kaybeden şirket Helsinki Borsasında yerleşik en büyük 25 şirketin arasında listelenen Outotec şirketi oldu. Şirket hisselerinin %19'dan fazlasını kaybetti.Şirketin işfaaliyetleri yeni maden yatırımlarına bağımlı olduğundan dünya ekonomisindeki değişiklikler şirket faaliyetlerini etkiliyor.

Trump Savaşının ikinci en büyük kurbanı ise çelik üreticisi olan ve küresel yatırımlara bağlı iş faaliyetleri yürüten Outokumpu şirketi oldu.


Diğer zarar gören şirketler arasında ise ihracat şirketleri olan Nokian Tires, Cargotec, Metsä Board, Stora Enso ve Konecranes yer aldı.. Bütün olarak ihracat sektörü etkilenirken, Fin makine ve orman sanayi en çok darbeyi yemiş oldu.

Kaynak:Talous Sanomat
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği