Finlandiya:Tukes, AB Dışındaki Online Mağazalardan Cihaz Satın Alımı Konusunda Uyarıda Bulundu

13 Eylül 2018

Finlandiya Kimyasal ve Güvenlik Ajansı, Tukes ülkede başlattığı kampanya ile Fin tüketicileri, AB sınırları dışında faaliyet gmsteren online mağazlardan mal alımında bulunan riskler konusunda uyardı. Tukes yetkilileri bu AB dışı online ürün satışlarında ürünün hatalı veya tehlikeli olması durumunda müşteriye yardımcı olmanın hiçbir yolu bulunmadığını belirtirken, söz konusu internet mağazalarını yasal sorumluluk altına almak imkanı bulunmadığını açıkladı.

Bununla birlikte ajans, tüketicileri AB üyesi olmayan hatalı mallarla ilgili bildirimlere göndermeye teşvik ediyor. Ajans, hatalı ürünlerin bir listesini tutarak, hatalı ürünlerin satılmaması amacıyla internet mağazalarının ana ülkelerindeki yetkililerle iletişim kurmaya çalışıyor.

Ajans özellikle oyuncaklar ve çoçuklar için üretilen diğer ürünlerden endişe duyuyor.Ajans tarafından 32 adet çocuk ürününden oluşan bir test uygulanarak sadece bir ürünün AB normları ile eşleştiği tespit edildi.

Ülkeninin Rekabet ve Tüketici Kurumu yetkilileri, uzak ülkelerden internet alışverişiyle ilgili sorunların muhtemelen artacağını belirtirken, AB üyesi olmayan bir internet mağazasının Finlandiya'da hizmet sunması ve dolayısıyla Finlandiya'daki müşterilere açık bir şekilde yönlendirilmesi durumunda, Finlandiya mevzuatına uyulması gerektiğini vurguladılar.

Kaynak:Daily Finland Gazetesi
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği