Hollanda’da Çin Stokları Eriyor

26 Şubat 2020
Hollanda’da perakende stokları erimekte olduğu tekrar haberlerde yer almıştır. Daha önce de belirtildiği üzere, Çin’den muhtelif ürün alan mağaza zinciri Action’ın yanı sıra züccaciye zinciri Blokker’ın kısa sürede stok sorunu yaşayacağı tahmin edilmektedir. Bunun yanı sıra, elektrik/elektronik ev aletleri satışı yapan sanal mağaza Coolblue’da stok sorunlarından dolayı kısa sürede ürünlerin fiyatlarını artıracağı bildirilmiştir.

Öte yandan, normal şartlar altında Hollanda tarafından ithal edilen sarımsak ve zencefil ürünlerinin % 80’i Çin’den gelmektedir. Virüs nedeniyle bu iki ürün grubunda da stok sorunu yaşandığı ve fiyatların arttığı bilinmektedir.Hollanda’nın en büyük süpermarket tedarikçisi ‘Deen’ bahsedilen ürünler için İspayna, Şili ve Mısır gibi alternatif pazarlar aradığını bildirmiştir. 
Birkaç hafta önce kilo fiyatı €2,20 olan sarımsağın İspanyadan ithal edilmesi durumunda fiyatı €2,80 olduğu belirlenmektedir. 30 Ocak 2020 tarihinde 13 kiloluk kasalarda tedarik edilen zencefilin fiyatı 22 Avro iken, şuan aynı kasa zencefil 41 Avro olduğu Deen tarafından açıklanmıştır.

Hollandalı tüccarlar tarafından tekstil, züccaciye, temizlik, kırtasiye ve gıda gibi ürünler için alternatif pazarlar aranmaktadır ve Türk üreticilerin bu fırsatı değerlendirmeleri ticaretimiz için önem arz etmektedir.

Yayımlayan: Deventer Ticaret Ataşeliği