Otomotiv Firmaları İngiltere’deki Üretimlerini Brexit Sonrasında Geçiçi Olarak Durdurmayı Planlıyor

25 Ocak 2019

Birleşik Krallık merkezli Jaguar Land Rover firması geçtiğimiz haftalarda Brexit sürecinde olası bir “no-deal” senaryosuna istinaden İngiltere’nin Liverpool, Birmingham ve Wolverhampton şehirlerinde yer alan üç tesisindeki üretimin 15-19 Nisan tarihlerinde durdurulacağını açıklamıştı. Firma yeni bir açıklamayla tesislerin ilaveten 8-12 Nisan tarihlerinde de kapalı kalacağını bildirdi.
 
İngiltere’de faaliyet gösteren çoğu otomotiv firması Birleşik Krallık ve AB’nin Çekilme Anlaşması üzerinde anlaşamadığı ve Birleşik Krallık’ın AB’den geçiş süreci devreye girmeden ayrıldığı “no-deal” senaryosuna yönelik gerçekleştirdiği hazırlıklara ilaveten İngiltere’deki tesislerindeki üretimi 29 Mart 2019 sonrasında geçici olarak durdurmayı planlıyor. Geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen duyurularla BMW, Oxford yakınlarında yer alan Mini üretim tesisini Nisan ayı boyunca bir ay, Honda ise Swindon’daki fabrikasını Brexit’ten sonra altı gün boyunca kapalı tutacağını bildirmişti.
 
“No-deal” senaryosuna ilişkin yapılan başka bir duyuru kapsamında Airbus firması, Birleşik Krallık ve AB’nin Çekilme Anlaşması üzerinde anlaşamaması durumunda üretimini İngiltere’den taşıyabileceğini ifade etti. Airbus Genel Müdürü Tom Enders 24 Ocak 2019 tarihinde verdiği demeçle “no-deal” senaryosunun işletmeler için felaket anlamına geldiğini ve senaryonun gerçekleşmesi halinde İngiltere’de uçak kanadı imal eden ve ülke genelinde 14.000 kişiyi istihdam eden firmanın operasyonlarının başka bir ülkeye taşınma riski oluşabileceğini dile getirdi.
 
Yayımlayan   : Londra Ticaret Müşavirliği
Kaynak         : https://www.bbc.co.uk/news/business-46984229; https://www.bbc.co.uk/news/business-4699348