ABD Yaptırımlarının İran İlaç Sektörüne Etkileri Artıyor

21 Ağustos 2019

ABD Yaptırımlarının İran İlaç Sektörüne Etkileri Artıyor

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarına ilişkin İran Daily gazetesinde yayınlanan bir analizde, yaptırımlar öncesinde ABD’nin İran’a ilaç ihracatının 26 milyon dolar olduğu, yaptırımlar sonrasında 8 milyon dolara gerilediği, İsviçre’nin ilaç ihracatının 240 milyon dolardan 167 milyon dolara, Fransızların 218 milyon dolardan 164 milyon dolara gerilediği belirtilmektedir.
İran Gıda ve İlaç İdaresi Başkanı tarafından yapılan açıklamada ise, İran’da tüketilen ilacın %97’sinin ülke içinde çoğunluğu özel sektör şirketi 100 firma tarafından üretildiğini, %3’lük kısmın ise sofistike ilaçlardan oluşu ithal edildiğini, %3’lük ithal ilacın İran ilaç pazarındaki hacminin ise değerde %39 olduğunu belirtmiştir.
Açıklamada İran’daki ilaç sektöründe yaşanan sıkıntılar nedeniyle BAE, Pakistan ve Türkiye’den kaçak ve düşük kaliteli ürünlerin ülkeye girdiği belirtilmektedir.
İran’ın ila. Sanayisinde kullanılan 10 bin hammaddede de ithalatta sorunlarla karşılaşıldığı belirtildi.
İran İlaç Sanayicileri Sendikası sektörde 25 bin kişinin üretim tesislerinde 100 bin kişinin ise dağıtım sektöründe istihdam edildiğini tahmin etmekte.
Kaynak: Tehran Times