Afgan Sağlık Turizmindeki İran’ın Payının Artırılmasına Odaklanılmalı

04 Aralık 2018

Afgan Sağlık Turizmindeki İran’ın Payının Artırılmasına Odaklanılmalı

 

 

 

İran, Afganistan Halk Sağlığı Bakanlığı'nın Uluslararası İlişkiler Direktörü ve Sözcüsü, Afgan sağlık turistlerinin daha çok Türkiye'ye ve Hindistan'a tedavi görmek amacıyla gittiğini, İran’ın payının ise bu alanda oldukça az olduğunu ifade etti.

 

 

Sözcü Wahid Majrooh'a göre, Afganistan'ın 300 ila 400 milyon dolar değerinde sağlık turizm pazarı bulunuyor. Afgan hükümeti ve tıp merkezleri büyük tıbbi başarılar elde etmesine rağmen, hala hastalara özel hizmetler sunma kapasitesine sahip olmamasından dolayı Afgan hastalar, Hindistan, Pakistan, Türkiye ve İran gibi diğer ülkelere tedavi için gidiyor.

 

 

Majrooh, “İranlı dostlarımız Afganistanlı sağlık turistlerini çekmezlerse Afganistan'ın ilaç pazarına da giremeyebileceklerini düşünüyoruz. İran bu pazardan yararlanmak istiyorsa, fırsatları ele geçirmede daha aktif ve profesyonel olmalı. İran hastaneleri ve özel merkezler, teknik ekipmanlarının ve insan kaynağının Afganlar arasındaki verimliliğini ve kapasitesini henüz duyurmadılar, bu yüzden İran’ın sağlık sektörü olanakları hakkında yeterli bilgiye sahip değiliz. İranlı hekimlerin Afganistan'daki varlığının İran’ın sağlık sisteminin Afganlara kapasitelerini tanıtmada etkili bir yöntem. İranlı meslektaşlarımızla daha fazla görüşme yapacağız, sonunda İran pazarına fayda sağlamanın yanı sıra İran'ın sağlık hizmetlerini Afganlar için daha maddi olarak haklı göstererek etkili bir çözüme ulaşacağımızı düşünüyorum.” dedi.

 

 

 

Kaynak: https://www.tehrantimes.com/news/430051/Iran-s-small-share-of-Afghan-heath-tourists-should-be-addressed