Anayasayı Korucular Konseyi CFT’yi Meclise Geri Gönderdi

05 Kasım 2018

Anayasayı Korucular Konseyi CFT’yi Meclise Geri Gönderdi.

İran’da son dönemde tartışmalı konuların başında gelen Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) sözleşmelerinden Terörizmin Finansmanının Önlenmesine (CFT) ilişkin olanı Meclis’te kabul edilerek yasalaşması için son adım olan Anayasayı Koruma Kuruluna (AKK) gönderilmişti.

AKK’de yapılan görüşme sonucunda tasarı Meclise iade edildi. AKK sözcüsü Abbasali Kadkhodaei pazar günü yaptığı duyuruda, meclisin terörle mücadeleyle mücadele amaçlı bir yasa olan CFT'nin bir kısmını uygun bulmadığı ve reddettiğini açıkladı.

Mehr haber ajansına verdiği demeçte, “Bu fıkralar, anayasaya ve İslam hukukuna aykırı unsurları içeriyor ve aynı zamanda meclis için muğlak olan maddeler var. Dolayısıyla taarıyı Meclis'e geri gönderdik.” dedi.

İran parlamentosu 7 Ekim'de CFT lehine oy kullandı. 290 sandalyeli mecliste 268 üyeden oluşan toplam 143 milletvekili tasarı lehine oy kullandı, 120 oy karşı ve beş çekimser oldu.

Meclis Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komitesi Başkanı Heshmatollah Falahatpisheh Pazar günü gazetecilere verdiği demeçte, komitenin AKK tarafından belirtilen hataları inceleyeceğini söyledi.

Kaynak: Tehran Times https://bit.ly/2Rzu70e