Büyük Firmaların Çıkışı İran’ı Çin Kobi’lerine Yöneltiyor.

11 Mart 2019

Büyük Firmaların Çıkışı İran’ı Çin Kobi’lerine Yöneltiyor.

ABD yaptırımlarının etkisini azaltmak amacıyla İran’ın son dönemde Çin’le ticareti artırmaya çalıştığı görülüyor. ÇHC’nin ise ABD’nin çizdiği kırmızı çizgilere dikkat ettiği anlaşılıyor.

ÇHC hala İran’ın bir numaralı ticaret ortağı, teknoloji tedarikçisi, politik destekçisi ve KOEP’in bir imzacısı. Tüm bunlar ÇHC’yi İran’ın Doğuya Yöneliş doktrininde önemli bir konuma getiriyor.

ÇHC’nin İran’la ilişkileri ikiliden ziyade ABD’nin dahil olduğu üçlü bir yapı arz ediyor. ABD’nin baskısı İran-ÇHC ticaretini önemli ölçüde olumsuz etkiliyor.

ÇHC’nin İran’la ticaretine Çin Hükümeti değil, Çin’in büyük firmaları karar veriyor. ABD yaptırımlarının yıkıcı etkilerini ÇHC’li büyük firmalar anlamış durumda ve bu durumdan dolayı ÇHC hükümeti İran’la ticaret için bu firmalarına baskı yapmıyor.

ÇHC’nin İran’dan petrol ithalatı ABD yaptırımları sonrasında 750 bin varilden 360 bin varile düştü. China National Petroleum Corporation (CNPC), İran’ın Güney Pars Sahası’ndaki doğalgaz projesinden %80’lik payından da çekildi.

Multimilyar dolarlık yatırım ve finansal alım garantili anlaşma ise askıda bekliyor. ABD’nin Huawei’e yönelik yaptığı güvenlikleştirme politikası da ÇHC’li firmaları düşünmeye sevk ediyor.

Petrol dışı ticarette İran’ın ÇHC’den ithalatı kendi sanayisi için hayati önemde olan ara malları ve teknoloji hizmetleri. ABD’nin KOEP’ten çekilmesinin ertesindeki 10 ayda bu ticaret %15 azaldı.

Finansal mekanizmalara aracılıkta ise ÇHC’nin Kunlun Bankası yalnızca yaptırımlar kapsamında olmayan ürünlerin para transferine aracılık edeceğini bildirdi ve bu iki ülke ticaretindeki yolun daha da engebeli hale gelmesine yol açtı.

ABD yaptırımları ayrıca ÇHC’nin doğu-batı arasındaki ticareti geliştirmek için kurguladığı Kuşak ve Yol projesini de olumsuz etkiliyor.

Tüm bunlara rağmen, iki ülke arasındaki KOBİ’lerin etkileşimi devam ediyor.

Read more: https://www.al-monitor.com/pulse/originals/2019/03/iran-china-trade-sanctions-smes-jcpoa-nuclear-deal-trump.html#ixzz5hrpqfZpz