Güney Kore bandıralı petrol tankerinin İran tarafından alıkonulmasına ilişkin gelişmeler

20 Ocak 2021

Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Güney Kore bandıralı MT Hankuk Chemi isimli petrol tankerinin Devrim Muhafızları Ordusu’na (DMO) bağlı birlikler tarafından 4 Ocak tarihinde Körfez’de alıkonulmasının ardından İran'a ziyaret gerçekleştirmekte olan Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Choi Jong Kun’u dün (11 Ocak) kabul etmiştir.
 
Konu hakkında Dışişleri Bakanlığınca yapılan açıklamada;
 
- İran-Güney Kore ilişkilerindeki en büyük engelin İran’ın malvarlığının Güney Koreli bankalarda dondurulmuş bulunması olduğunu ifadeyle Güney Kore makamlarını bu konuda somut ilerleme sağlamaya çağırmış, bu hususun koronavirüs salgını döneminde daha da önem kazandığını, Güney Kore’nin bu noktadaki tutumunun ülkenin İranlılardaki imajına zarar verdiğini ve bu nedenle milletvekillerinin konuya müdahil olma taleplerini gün geçtikçe daha çok dillendirdiklerini belirtmiş;
 
- Güney Kore bandıralı petrol tankerinin çevresel mülahazalarla Körfez’de alıkonulduğunu, teknik bir konu olan bu meseleye ilişkin yargı sürecinin devam ettiğini vurgulamıştır.
 
Konuk Bakan Yardımcısı Choi Jong Kun dün ayrıca Dışişleri Bakanlığına bağlı bir düşünce kuruluşu gibi işleyen Dış Politika Stratejik Konseyi Başkanı Kemal Harrazi ile de biraraya gelmiştir.
 
Konu hakkında yayımlanan haberlerde, Harrazi’nin Güney Kore Hükümeti ve şirketlerinin ABD baskılarına boyun eğmesini şiddetle eleştirerek İran-Güney Kore ilişkilerinin son dört senede stratejik bir değişim geçirdiğini, bu dönüşümün ilişkilerin geleceğini de etkilediğini, Güney Koreli firmaların bu süreçte önemli fırsatlar kaçırdıklarını, ancak ilişkilerin ileride normalleşmesi halinde bu şirketlerin İran’la yeniden iş yapmayı düşünebileceğini ifade etmiştir.
 
Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti, İran’a resmi bir ziyaret gerçekleştiren Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Choi Jong Kun ile yaptığı görüşmede G. Koreli bankaların yıllardır İran’ın paralarına el koydukları, konuyu açığa kavuşturmadıkları ve İran’ın hesaplardaki paralarına faiz bile verilmediğini vurgulamıştır. Himmeti devamla kendisinin G. Koreli makamlarla bir buçuk yıl önce yaptığı müzakerelerde işbirliği sözü aldığını ancak, istenilen sonuçlara ulaşılmadığını ve hatta paraların ürün ve ilaç alınması için kullanılamadığını belirtmiştir.
 
Himmeti görüşme sonrasında basın mensuplarına hitaben yaptığı açıklamalarda G. Kore’nin üçüncü bir ülkenin talimatına uyarak İran’ın parasını bloke etmesinin yanlış bir girişim olduğunu ve İran’ın paralarının bırakılmamasının İran-G. Kore ilişkilerine olumsuz etkisi olacağını ifade etmiştir. Himmeti ayrıca İran’ın G. Kore’de bloke edilen paralarına faiz sağlanması gerektiğini, Korelilerin daha önce İran’a ambülans ve COVID-19 testleri vermek istemelerinin ayrı bir konu olduğunu, İran’ın alacağının 7 milyar ABD Doları olduğunu ve bunun 20 veya 50 milyon ABD Dolarıyla çözülemeyeceğini söylemiştir.  .