İran Çelik Üretimi ve İhracatında Orta Doğuda Birinci Sırada

11 Mayıs 2020

İRNA Haber Ajansı’nda yayımlanan bir haberde İran’ın Çelik üretiminde Orta Doğuda birinci sırada yer aldığı ve 2025 yılına kadar dünya genelinde onuncu sıradan yedinci sıraya çıkmasının beklenmekte olduğu ifade edilmiştir.

Haberde çelik üreten Orta Doğu ülkeleri arasında İran, Arabistan, BAE ve Katar’ın yer aldığı ve İran’ın bölgedeki payının 2018 yılında 25 milyon ton üretimle %69 olduğu bildirilmiştir.

2019 yılında İran’ın çelik üretimi İran Sanayi Bakanlığı’ndan edinilen istatistiklere göre 28 milyon ton ve İran Çelik Üretimi Derneğinin verilerine göre ise 27 miyon tona ulaşmıştır.

Verilen istatistiklere göre Suudi Arabistan % 15, BAE % 9 ve Katar % 7 ile diğer sıralarda yer almaktadır.

2017 yılının istatistiklerine göre en çok çelik ihracatı yapan ülkeler arasında Rusya, Brezilya, İran, Japonya ve Ukrayna gelmektedir.  İran’ın ihracat miktarı bu dönemde 6 milyon 873 bin ton olarak gerçekleşmiştir.

İran Sanayi Bakanlığının yayımladığı istatistiklere göre İran’ın 2019 yılında 9 milyon ton çelik ihracatı yapmış olduğu ancak Çelik Üreticileri Derneğinin yayınladığı istatistiklere göre bu rakamın 11 milyon ton olduğu ifade edilmiştir.

Kaynak: IRNA Haber Ajansı, 8 Mayıs 2020