İran Deniz Suyu Arıtma Kapasitesi Artırıyor

03 Aralık 2019

İran Deniz Suyu Arıtma Kapasitesi Artırıyor

İran’da yaklaşık 20 yıldır artmakta olan kuraklık belirtileri nedeniyle deniz suyunun içme suyunda kullanılması amacıyla arıtılması için yatırımlar yapılmaya devam ediyor.
İran’daki deniz suyu arıtma kapasitesinin günde 250 bin metreküpe ulaştığı, 2022 sonuna kadar ise günlük 500 bin metreküp deniz suyu arıtma kapasitesine erişileceği açıklandı. Deniz suyu arıtma tesislerinin yoğun olarak Basra Körfezi’ndeki Huzistan, Hormozgan ve Buşehr eyaletlerinde olduğu belirtildi.
Yapılan açıklamada, 25 deniz suyu arıtma tesisinin Mazandaran, Sistan-Baluchestan, Semnan, Alborz, Isfahan, Kerman ve Ilam eyaletlerinde de yapılmaya devam ettiği bildirildi.

Dünya’da Deniz Suyu Arıtma İhtiyacı da Artıyor
Frost & Sullivan isimli bir araştırma ve iş geliştirme danışmanlığı firmasının analizine göre, Basra Körfezi kenarındaki Arap ülkelerinin deniz suyu arıtmasından elde edilen suyu kullanma ihtiyacı son dönemde %11 artış göstermiş durumda.
Analizde, dünyada günlük 95 milyon metreküp deniz suyundan tuz arıtılma kapasitesinin bulunduğu, bunun 22 milyon metreküpünün Basra Körfezi ve Umman Denizi kenarındaki devletlerde yer aldığını, İran’ın payının ise 250 bin metreküp günlük kapasitede kaldığı belirtiliyor.
S. Arabistan, Kuveyt, BAE, Katar ve Bahreyn’in içme suyu Basra Körfezindeki suların arıtılmasından elde ediliyor.

Kaynak: Financial Tribune, 02/12/2019
https://financialtribune.com/articles/energy/101003/iran-desalination-capacity-to-reach-half-million-cmd