İran Ekonomi ve Ticaret Haberleri 02/05/2019

05 Şubat 2019

İran Ekonomi ve Ticaret Haberleri 02/05/2019


İran’ın AB Ülkeleri ile Yaptığı Ticaret Rakamları
İran’ın AB üyesi 28 ülke ile ticareti yıllık bazda %66 oranında azalma gösterdi. 2018 Kasım ayında İran’ın AB ülkeleri olan ticareti 680 milyon avro olarak gerçekleşti. İran’ın Kasım 2018’de AB ülkelerine yaptığı ihracat yaklaşık 210 milyon avro tutarında iken ithalatı ise %55 gerileyerek 470 milyon avroya düştü.
Tahran’da Konut Satışları Düştü
İran’ın Yol ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı, Tahran’da konut satışlarının İran cari takvimin ilk on ayında geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık %60 oranında azaldığını açıkladı. Tahran’da bir konut biriminin her bir metrekaresinin ortalama fiyatı 98 milyon tümen (ya da cari dolar kuru ile 840 dolar). Bu fiyat bir önceki yıla göre yaklaşık olarak %90’lık artışa işaret ediyor.
İran’da Yeni Petrol Kuyusu Bulundu
İran Petrol Bakanı Bijen Zengene, İran’ın güneybatısında yer alan Huzistan eyaletine bağlı Abadan ilçesinde yeni bir petrol kuyusunun bulunduğunu duyurdu. İran’ın petrol üretimi ile ihracatı hakkında yöneltilen soruyu yanıtlamayan Zengene, “Daha önce de ifade ettiğim gibi bu soruyu cevaplamayacağım çünkü Amerika Birleşik Devletleri’ne işaret olabilir.” açıklamasını yaptı.
İran’da Üretim Durma Noktasına mı Geldi?
2018 yazında küçük sanayi kuruluşları ve siteleri tarafından hazırlanan istatistikler, sanayi sitelerinde ve aktif alanlarda 33012, üretim birimlerinde ise 7875 iş yerinin çeşitli nedenlerle faaliyetlerini durdurduğunu göstermektedir. Veriler genel toplamın %35,7’sini oluşturan 11.807 sanayi kuruluşunun %50’den az kapasiteyle, %42,5’ni oluşturan 14.055 sanayi kuruluşunun %50 ila 70, %21,8’ini oluşturan 7.140 kuruluşun %70’in üzerinde bir kapasiteyle çalıştığı gösterilmektedir.
İran İstatistik Kurumu tarafından 2018 yaz mevsiminde işsiz sayısı 3 milyon 326 bin olarak açıklanmıştı. Bu sayı 2017 yılının aynı dönemine göre 237 bin kişi artmıştır. 2017 yılına göre işsizlik oranın %0,7 artması İran’daki çalışan nüfusun %12,2’sine tekabül etmektedir.
Konut Fiyatları İranlıları Yurtdışına mı İtiyor?
İran’da her ne kadar dövizin yüksek olması İranlıların İran dışından ev almalarını zorlaştırsa da İranlılar ülke dışından ev almaya devam ediyor. Bu anlamda İranlılar en çok Türkiye, Gürcistan, Kıbrıs ve Ermenistan gibi coğrafi yakınlığı olan yerleri tercih etmekle birlikte İspanya da İranlıların en çok ev satın aldıkları ülkeler arasında yer almaktadır. İranlı yetkililerin açıklamalarından İranlıların yurt dışından ev almalarının en önemli sebeplerinden birisinin dışarıdaki ev fiyatlarının İran’dan özellikle de Tahran’dan daha ucuz olduğu anlaşılmaktadır.
İran Emlak Müşavirleri Birliği Başkanı Mustafa Goli Hüsrevi, yabancıların emlak pazarlaması konusunda İran’da reklam yapmalarının yasak olmasına rağmen bu pazarlama faaliyetlerinin yapıldığına ve İranlıların ülke dışından eve almaya devam ettiklerine dikkat çekmektedir. Bunun en çarpıcı örneği olarak 2018 yılı içinde İranlıların İzmir’den sekiz bin konut almış olmalarını göstermektedir. Bunun İran için ve İran’daki konut yatırımları için bir facia olduğunu, ülke dışından konut alan İranlıların dikkatli olmalarını, örneğin Dubai’de konut sektörüne yatırım yapan İranlıların zarara uğradıklarını dile getirmektedir.