İran Ekonomi ve Ticaret Haberleri – 10/02/2019

10 Şubat 2019

İran Ekonomi ve Ticaret Haberleri – 10/02/2019
 

  • Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı 5 Şubat tarihinde 6. İran-Paris Siyasi İstişareler Toplantısı hakkında yaptığı açıklamada, İran’ın ikili ilişkiler dışında hiçbir başka konuda hiçbir ülkeyle müzakere yapmadığını, sözkonusu toplantıda uluslararası, bölgesel ve ikili konular dahil tarafların ilgi duyduğu tüm konuların görüşüldüğünü, INSTEX’in uygulamaya geçmesi için taraflar arasında teknik görüşmeler yapılması gerektiğini ve tarafların gelecek birkaç gün zarfında Paris’te bu görüşmelerin yapılması konusunda mutabık kaldıklarını bildirdi.” – IRIB Haber Kanalı
  • “İran- Irak Ortak Ticaret Odası Genel Sekreteri Hamid Hüseyni: İran, Irak’ta Türkiye’nin yerini aldı.”  İran-Irak Ortak Ticaret Odası Genel Sekreteri Hamid Hüseyni İran-Irak Banka Anlaşmasını İran’ın Irak’a ihracatının artan sürecinin devam edeceğinin müjdeleyicisi olduğunu belirterek, İran’ın Irak’a ürün ihracatının Türkiye’nin bu ülkeye ihracatının önüne geçtiğini ifade etti.    – İran Gazetesi
  •  “İran Merkez Bankası Başkanı Abdülnasır Hemmati İran-Irak Banka Anlaşmasının detaylarını açıkladı.” -Asriran 
  • Dün (6 Şubat)  Irak ziyaretinin ikinci gününde Irak banka müdürleri, Ticaret Odası üyeleri ve iş adamlarıyla görüşen İran Merkez Bankası Başkanı Abdülnasır Himmeti İran-Irak Banka Anlaşmasının detaylarını açıkladı. Himmeti İran Merkez Bankasının hem Euro hem de Dinar hesaplarına sahip olacağını, doğalgaz ve petrol mübadelelerinin Euro üzerinden yapılacağını, İran ihracatçılarının Irak bankaları aracılığıyla faaliyet yapabilmeleri için İran bankalarının Irak bankalarında Dinar hesabı açacaklarını, Irak şirketlerinin de İran bankalarında Riyal hesabı açabileceklerini ve ticari mübadelelerini Dinar bazında yapabileceklerini bildirdi.
  •  “Irak El Raşit Bankası İran’da şube açacak.” - Asriran 
  • “Likidite Kaynama Noktasında”-Şark
Merkez Bankası 2 aylık gecikmeyle de olsa likiditeye ilişkin rakamları açıkladı ve istatistiğe göre likidite artışı tahminlerden daha fazla artmıştır. 1397 yılı için yürütülen tahminler likiditenin 1700 trilyon tümene yükseleceği tahmin edilmişti halbuki 1397 yılının ilk 8 ayında (21 Mart- 21 Kasım 2018 ayları arasında) likidite halihazırda 1725 trilyon tümen rakamına ulaşmıştır.
 
  • “Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonuna katılan Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif: Avrupa INSTEX’te İran için hiçbir koşul koymamıştır.” – Aftab-e Yezd Gazetesi
Meclis Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü Ali Necefi Hoşrudi Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, yardımcıları, Ekonomi Bakanlığı müdürleri ve Merkez Bankası yetkililerinin katılımıyla dün (4 Şubat) düzenlenen Komisyon toplantısında INSTEX’in ele alındığını, sözkonusu toplantıda Dışişleri Bakanı Zarif’in ABD’nin KOEP’ten çekilmesi ardından İran ile Avrupa arasında sözkonsu mali mekanizmaya ilişkin müzakereler hakkında bir rapor sunduğunu ve bu mekanizmayı AB’nin KOEP’te İran’ın çıkarlarını korumak için attığı ilk ve olumlu bir adım olarak nitelendirip, bu mekanizmanın uygulanma aşamalarını kat etmesini beklediklerini belirttiğini bildirdi.
 
Necefi Hoşrudi ayrıca, INSTEX’in FATF ile ilişkili olduğunu reddederek, bu ilişkiyi kabul etmediklerini, Avrupa’nın bu mekanizmayı sunmaktaki geç kalmış girişiminin koşullu olamayacağı yönünde itirazlarını bile bildirdiklerini vurguladığını belirtti.
Öte yandan, Meclis Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Haşmetullah Felahatpişe de PANA’ya konu hakkında yaptığı açıklamada, konunun bazıları tarafından yanlış ifade edildiğini, bu ifadelerin tam tersine üç Avrupa ülkesinin INSTEX’e ilişkin bildirisinde FATF ile ilgili hiçbir koşulun belirlenmediğini, bildiride sadece “bekleme” teriminin kullanıldığını ve bunun da Avrupalıların İran’ın FATF’a taraf olmasını bekledikleri anlamına geldiğini belirtti.
 
  • “Yargı Erki Başkanı 50 bin mahkûmun af edileceğini bildirdi.”- Arman-e Emrooz
Yargı Erki Başkanı Sadik Amoli Laricani, Avrupalılar 9 ay gecikme ve müzakerelerden sonra sadece gıda ve ilacı kapsayan kısıtlı bir mekanizma kurdu. ABD’nin KOEP’ten çıkmakla yaptığı rezil girişiminin önünde KOEP’e bağlı olan ülkelerinin girişimleri İNSTEX’e kısıtlı kaldı ve ayrıca İNSTEX’i İran’ın FATF’e taraf olması ve füze alanında müzakere yapmasıyla koşullandırdı. Bu ülkelerin bilmesi gerekir ki İran hiçbir şekilde böyle küçük düşürecek şartları kabul etmeyecektir ”şeklinde bir açıklama yaptı.
 
  • “Ali Motahhari: İNSTEX ekonomide özel bir değişim yaratmayacaktır.” – Etemad
Meclis Başkanvekili Ali Motahhari İSTEX ile ilgili yaptığı açıklamasında FATF’in uluslararası bir anlaşma olduğu ancak, KOEP’in ise İran ile 6 ülke arasında imzalanan bir anlaşma olduğuna vurgu yaptı ve İNSTEX’in uygulamaya geçmesinin FATF’e koşullandırılmasının İran’ın iç konularına müdahale olduğunu açıkladı. Motahhari bu mali kanalın uygulamaya geçmesinin İran ekonomisinde temel bir değişim yaratacağı kanaatinde olmadığını bildirdi.
 
  • “Muhafazakar siyasetçi DUK üyesi Muhammed Hüseyin Saffari Harendi: FATF’e tarafı olmamamız yeni sorunların meydana gelmesine sebep olabilir.” – Şark Gazetesi
Seffari Harendi: “FATF’e taraf olmakla yaptırımlardan dolayı ülkenin karşılaştığı sorunlarının çözüleceğine dair hiçbir garanti ortada yoktur ancak, FATF’e taraf olmamak kesinlikle ülke için yeni sorunların meydana gelmesine zemin sağlayacaktır. Öte yandan mevcut durumda biz hakkımızda uygulanan yaptırımları devre dışı etmeye çalışıyoruz ve FATF’e taraf olmakla yaptırımları devre dışı etme olanağını da kaybedeceğiz.” dedi.
 
  • “Yapılan araştırmalara göre, İran’ın Irak’a yaptığı ithalat geçtiğimiz son 10 ayda %45 oranında artış göstermiştir.” – Etemad