İran Ekonomi ve Ticaret Haberleri – 10.03.2019

10 Mart 2019

İran Ekonomi ve Ticaret Haberleri – 10.03.2019
 

  • “İngiltere Heyetinin Tahran ziyaretinin mesajı.”   (Aftab-e Yezd)
 
5-6 Mart tarihlerinde İngiltere Hükümetinin Ortadoğu, Afganistan ve Pakistan Ticari İşleri Komisyoneri Simon Penny ile İngiltere Tahran Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Keith Wellinges’in yer aldığı bir İngiliz Heyeti Merkez Bankası ile INSTEX konusunda görüştü. İngiltere Tahran Büyükelçiliği Twitter hesabından paylaştığı bir mesajda, İngiliz Heyetinin İran ziyaretinde Avrupa mali mekanizmasının yanı sıra İngiltere’nin İran ticaretini desteklemesi konusunun da ele alındığını bildirdi. 
 
Eski Diplomat Feridun Meclisi dahil uluslararası işler uzmanları, İngiltere’nin herkesten önce davranarak, Merkez Bankasıyla görüşmesinin INSTEX’le ilgili çalışma yapmanın dışında, önemli başka bir nedeninin bulunduğu, İngiltere’nin FATF’in kabul edilmesi konusunda İran’a daha fazla baskı uygulama niyetinde olduğunu ve bu bağlamda sözkonusu heyetin Palermo ile CFT’nin kabul edilmesinin avantajlarını anlattığı, İngiltere ve Avrupa’nin İran’ın özel koşullarını anladıkları, ancak halihazırda sadece Hükümeti değil, İran’da karar alan her iki tarafı FATF’ı kabul etmeye teşvik etme niyetinde oldukları kanısındalar.
 
  • Ruhani Gilan’da Halka Seslendi.
 
Gilan eyaletinin Lahican şehrinde halka hitaben konuşma yapan Cumhurbaşkanı Ruhani ülkenin çok iyi koşullarda bulunmadığı ve ekonomi savaş koşullarında bulunduğuna değinerek bu hususta Devrim Rehebriyle çok sayıda toplantı yaptığını söyledi. Ruhani: “Sözkonusu toplantılarda bu ekonomi savaşı aşamasında tüm devlet kuruluşları ve halkın koordine hareketiyle düşmanı yenebilmesi için tek bir komutana ihtiyacımız olduğunu söyleyerek Devrim Liderinden bu komutanlık sorumluluğunu üstlenmesini istedim. Devrim Rehberi ekonomi savaşta bulunduğumuzu ve bu savaşta genel bir komutana ihtiyaç duyulduğunu onaylayarak bu komutanın Cumhurbaşkanı olması gerektiğini söyledi ve tüm devlet erkleri ve kurumlarının bu hususta Cumhurbaşkanıyla koordine hareket etmeleri gerektiğini vurguladı. Bu ifadelerden sonra ben bu görevi kabul edip hazır olduğumu söyledim.” dedi.
 
 
  • Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı: “Sadece KOEP ve AB’ye dayanmıyoruz.” (Asr İran)
 
Viyana’da düzenlenen KOEP ortak komisyonu toplantısı ardından demeç veren Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi: “Ortak komisyon 2 konuyu – nükleer ve yaptırımları- inceledi ve bu çerçevede nükleer konusu ana gündemdi. Avrupa tarafı INSTEX mekanizması hakkında detaylı bilgiler paylaştı. İran tarafı da INSTEX’e muhatap olacak İran’ın mekanizması hakkında bilgi verdi. Biz KOEP’i kullanarak ABD’nin yaptırımlarına karşı mücadele verebileceğimize inanıyoruz. Bu yolda sadece KOEP ve AB’ye dayanmıyoruz ve elimizdeki tüm kapasiteleri deneyeceğiz.  
 
  • İran’ın petrol dışı ticaret hacmi 78.5 milyar dolardır. (Vatane Emruz)
 
İran Gümrük Başkanı Mehdi Mir Eşrefi İran’ın petrol dışı ticaret hacmini 1397 yılının 11 ayında (21 Mart 2019- 19 Şubat 2019) 78.5 Milyar dolar olarak bildirdi. Bu rakamdan 40 milyar dolar İran’ın petrol dışı ihracatı ve 38.5 milyar dolar İran’ın ithalatının payıdır.     
 
  • İran, Bağdat’ta Pazarlama ve İhracat Merkezi açtı.
 
  • İran ile ABD arasında 2017 yılında 199,1 milyon dolar olan dış ticaret hacmi, 2018 yılında 508,4 milyon dolar oldu. ABD’nin İran’a ihracatı 440,5 milyon dolar olurken, İran’ın ABD’ye ihracatı ise 63,1 milyon dolar oldu.