İran Ekonomi ve Ticaret Haberleri 22.01.2019

23 Ocak 2019

İran Ekonomi ve Ticaret Haberleri 22.01.2019
 

  • İran Merkez Bankası Yetkilisi Divandari: Blockchain yaptırımların üstesinden gelmek için bir çözüm değil. İran hükümeti blockchain’i henüz tanımamış durumda.
  • İran Gümrük İdaresi: İran’ın ilk altı aylık demir-çelik ürünleri ihracatı %37’lik artışla 3,71 milyar dolar oldu. Bu rakam petrol dışı ihracatın %9,2’sine tekabül ediyor.
  • İran 1397 şemsi yılının ilk altı ayında (21 Mart-22 Eylül 2018 tarihleri arasında) 5 milyar 400 milyon metreküp Türkiye’ye doğalgaz ihracatı yapmıştır.
  • İran Milli Gaz Şirketi Genel Müdürü Hasan Montazer Torbati, İran’ın Türkiye, Irak, Azerbaycan ve Ermenistan’a doğalgaz ihraç ettiğini, İran’ın yaptırım altında bulunduğu bugünkü koşullarda bu ülkelerden para alınmasının Milli Gaz Şirketi, İran Merkez Bankası ve Petrol Bakanlığı tarafından takip edildiğini ve bu konuda bir sorunun yaşanacağını tahmin etmediklerini belirtti.
  • ABD yaptırımlarına ilişkin petrol konusunda istisna alan Japonya, ilk petrol yüklemelerini yaptı.
  • Petrol Bakanı Zanganeh: “İran’ın Güney Pars Sahasından çıkardığı doğalgaz miktarı günlük 600 milyon metreküpe ulaştı.” İran’ın en büyük doğalgaz sahası olan Güney Pars Sahası, İran ve Katar’ın deniz sahalarında bulunmakta. KOEP Anlaşması sonrası Fransız Total Firması adıgeçen bölgede 4,2 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıklamış, 300 milyon dolarlık yatırım yapmış, yaptırımların yeniden yürürlüğe girmesinin ardından İran’dan çekilmiştir. Projeye Çin firması CNPC’nin 1 milyar dolarlık yatırım yapacağı açıklanmış ve bir ay sonra CNPC de projeden çekilmiştir.
  • İran El Sanatları Birliği Genel Sekreteri Majid Reza Hariri: İran’ın El Sanatları ürünleri ihracatı halen 200 milyon dolarlık ihracat yapıyor ama 5 yıl içinde 2 milyar doları aşabilir. İhracat rakamlarımız yılda ortalama %15 oranında yükseliyor. Sektörde ithalat bağımlılığı yok denecek kadar az.
  • Ulusal Safran Konseyi: 21 Mart – 21 Kasım 2018 arasında İran’ı safran üretimi %15, ihracatı ise %46 arttı. Bu dönemde 326 milyon dolar değerinde 236 ton safran ihraç edildi.BAE, Hong Kong, İspanya, Afganistan ve ÇHC, İran’ın safran ihraç ettiği ilk 5 ülke.