İran Ekonomi ve Ticaret Haberleri - 22/05/2019

22 Mayıs 2019

İran Ekonomi ve Ticaret Haberleri - 22/05/2019
 

  • Tahran Üniversitesiyle Türkiye Üniversiteleri Arasındaki İşbirliği Artacak (Şark)
 
Türkiye Cumhuriyeti Tahran Büyükelçisi Tahran Üniversitesi Rektörüyle görüştü. Sözkonusu görüşmede Tahran Üniversitesi Rektörü Mahmud Nili Ahmedabadi: “Bölgemizde bilim ve teknoloji alanında İran ile Türkiye’nin önde gelen ülkeleri olduğu dikkate alınarak bu alanda işbirliğimizi daha da arttırmalıyız. Tahran Üniversitesi Türkiye üniversiteleriyle geniş işbirliğine sahiptir.” dedi. Nili Ahmedabadi Tahran üniversitesinin uluslararası düzeyde konumuna değinerek “Tahran üniversitesi halihazırda Asya ve Okyanusya Üniversiteleri Birliği’nin başkanlığını yürütmektedir ve Türkiye üniversiteleri de sözkonusu kuruluşa üye olabilir.” dedi.
 
Türkiye Cumhuriyeti Tahran Büyükelçisi Derya Örs bahsekonu görüşmede Türkiye’de 70’i devlet üniversitesi ve 50’si özel olmak üzere toplam 210 üniversitenin bulunduğunu ve Türkiye’nin birçok üniversitesinin uluslararası düzeyde iyi konuma sahip olduğuna değindi.
 
  • “DUK Halkla ilişkiler Genel Müdür İsmail Zarei Kuşa, Palermo ile CFT yasa tasarılarının DUK’un gündeminden çıkartılmadığını ve DUK ihtisasa komisyonlarında incelenmekte olduğunu bildirdi.” (Asriran)     
 
  •  “Cumhurbaşkanı Yardımcısı Macid Ensari, Hükümetin ticaret bakanlığının kurulmasını uygun gördüğünü bildirdi.” (İran) 
 
  •  “Fransa Ekonomi ve Maliye Bakanı Bruno Le Maire Avrupa’nın İran’dan dolayı şiddetle ABD’nin baskısı altında olduğunu belirtti.”   (Asriran)
 
  • “ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan: Savaş gemileri Körfeze caydırıcılık amacıyla gönderildi.” (Asriran)
 
  • “Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü dün (21 Mayıs) düzenlediği bir basın toplantısında, İran’ın yeni girişimlerine ilişkin bir soruya cevaben ülkesinin hiçbir ultimatomu kabul etmeyeceğini bildirdi. (Asriran)
 
  • “Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musavi: İran Avrupa gibi KOEP’e bağlı kalmaya hazırdır.” (Asriran)
 
  • Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musavi dün (21 Mayıs) Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsünün İran’dan KOEP’e sıkı bir şekilde bağlı kalmasını istediğine dair beyanatına cevaben, İran’ın tam olarak Fransa ile Avrupalı ortaklarının son bir yıl boyunca KOEP’i destekledikleri ve uyguladıkları gibi tüm gücüyle KOEP’i desteklemeye ve aynen tıpkı Fransa gibi tüm çabasını KOEP’i uygulamak için kullanmaya hazır olduğunu belirtti.