İran Ekonomi ve Ticaret Haberleri – 24/06/2019

24 Haziran 2019

İran Ekonomi ve Ticaret Haberleri – 24/06/2019


“Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri: Halihazırda dış borcumuz yok.” (Aftab-e Yezd)
Zancan Eyaleti İdari Konseyinde konuşan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, “Zengin bir hükümetiz. Halihazırda dış borcumuz yok ve yürütme organlarında birçok nakit olmayan mal varlıkları bulunmaktadır. Bunlar paraya çevrilip, hükümetin eski gelir kaynaklarının yerini almalıdır. Bu iş yapılmazsa, bazıları Merkez Bankasından borç lamaya yeltenebilir ve bu da çok tehlikelidir. Tabii bu hükümet ve Cumhurbaşkanı kimsenin elini halkın cebine sokmasına izin vermez.” dedi.
“Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Bakanlar Kurulu Toplantısında DUK’a hitaben: Yarın bir sorun ortaya çıkarsa, halk hükümet işlevsizdi demesin.” (İran)
Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani dün (19 Haziran) Bakanlar Toplantısında yaptığı konuşmada,

  • Meclise sitem ederek, iki yıldan beri Ticaret Bakanlığının kurulmasını istediğini, ticaret bakanlığının ihracatı canlandıracağını ve halkın durumunun daha iyileşeceğini,
  • Dünya ile banka ilişkilerinin geliştirilmesi gerektiğini, bu ilişkilerin gelişmesinin DUK’ta kalan iki tasarı onaylanmaksızın gerçekleşmeyeceğini ve ülkenin bu yüzden sorun yaşayacağını, halihazırda önemsiz bir menfaatten dolayı büyük çıkarların kaybedildiğini, yarın ülkenin sorun yaşadığı zaman halkın hükümet işlevsizdir dememesi gerektiğini, hükümet ile meclisin bu hususta işbirliği yaptıklarını ve bundan da onur duyduklarını, ancak halkın tüm kurumların bu alanda çaba göstermesini beklediğini kaydetti.

“FATF İran’ın kara listeye alınmasının askıya alınmasını uzattı.” (Şark)
 
FATF İran’ın kara listeye alınmasının askıya alınmasını bir kez daha uzattı. FATF’in yayınladığı ilgili bildiride: “Haziran 2019’da FATF İran’ın kara para aklama ve Terör finansmanıyla mücadele alanındaki boşluğun giderilmesine ilişkin ortaya koyduğu siyasi iradesini olumlu karşıladı ve bu bağlamda Şubat 2019’da karşılıklı girişimlerin (Kara listeye alınmasının askıya alınması) uzatılmasına karar verdi. İran Kasım 2017’den likidite bildirim sistemi oluşturulması girişiminde bulunmuştur. Ağustos 2018’de Terör Finansmanıyla Mücadele yasasının ek maddelerini ve Ocak 2019’da ise Kara Para Aklama Yasasının Ek Maddelerini uygulamaya başlamıştır. Palermo ve Terör Finansmanıyla Mücadele Konvansiyonlarına taraf olma yasaları ise mecliste onaylanmıştır ve hala yürürlüğe girmemiştir. FATF diğer ülkelerde olduğu gibi sadece yürürlükte olan yasaları kayda almaktadır.” diye kaydedilmiştir.
 
İran İstatistik Merkezi: “Hordad ayının (22 Mayıs- 21 Haziran 2019) yıllık enflasyon oranı %37,6’a ulaştı.” (Cumhuri İslami)
 
İran İstatistik Merkezi’nin bildirimine göre Hordad ayında yıllık enflasyon rakamı %37.6 rakamına ulaştı. Bu rakam bir önceki aya kıyasen %3.4 artmıştır.
“ABD Başkanı Donald Trump İran aleyhine yeni yaptırımlar uygulayacağını bildirdi.” (Asriran)
 
ABD Başkanı Donald Trump 22 Haziran’da Twitter hesabından, “İran nükleer silaha sahip olamaz. Obama’nın dehşet verici programı çerçevesinde onlar birkaç kısa yıl zarfında nükleer bomba üretim yoluna girecekti ve bugünkü doğruluk denetlemesi de kabul edilebilir değildir. Pazartesi günüde İran aleyhine daha fazla yaptırımlar uygulayacağız. Ben İran aleyhine yaptırımların kaldırıldığı ve onların tekrar yapıcı ve mutlu ulus oldukları günü bekliyorum. Ne kadar daha erken o kadar daha iyi.” mesajını paylaştı.  
 
“Hollandalı şirket, İran hava sahasındaki uçuşlarını askıya aldı” (Arman-e Emrooz)
 
Haber kaynaklarının verdiği habere göre, Hollandalı havayolu şirketi KLM bir bildiri yayınlayarak ABD’nin İHA’sı için yaşananlardan dolayı Hürmüz Boğazından geçmeyeceği, onlar için güvenlik her şeyden önce geldiği ve gelişmeleri izleyerek uçuşlarının güvenliğinin sağlanması şeklinde girişimlerini planladıklarını bildirdi.