İran Ekonomi ve Ticaret Haberleri – 25/06/2019

25 Haziran 2019

İran Ekonomi ve Ticaret Haberleri – 25/06/2019

- “Meclis Milletvekili Ali Motahari, yaptığı açıklamada Askerlerin ekonomi ve siyasette varlık göstermelerinin hem kendileri ve hem de ülke için tehlikeli olduğunu beyan etti.” (Etemad)
- “ABD Devrim Rehberine yaptırım uyguladı.”   (Akhbar-rooz) 
 
ABD bu ülke İHA’sının Hürmüz Boğazında İran tarafından düşürülmesine tepki olarak, dün (24 Haziran) İran aleyhine yaptırımları ağırlaştırdı. ABD Başkanı Donald Trump Washington’un İran Devrim Rehberi Hamaney aleyhine ağır yaptırımlar uygulayacağını, bu yaptırımların Devrim Rehberi, Rehberlik Ofisi ve bunlara yakın kişilerin mali kaynaklarına ulaşmalarını engelleyeceğini, ABD’nin fazlasıyla sabırlı davrandığını ancak bunun gelecekte de böyle davranacakları anlamına gelmediğini belirtti.
 
Bu yaptırım talimatının imzalanmasından kısa bir süre sonra ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ABD’nin hafta sonuna kadar İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’i de yaptırımlar listesine alacağını bildirdi. Mnuchin ABD Başkanının yeni uygulama talimatıyla İran’in malvarlıklarından milyarlarca dolara daha el konulacağını ekledi. Mnuchlm ayrıca, DMO Deniz Kuvvetleri Komutanı Alireza Tangsiri, DMO Hava-Uzay Komutanı Amir Ali Hacizade, DMO Kara Kuvvetler Komutanı Muhammed Pakpur ve DMO Deniz Kuvvetleri 1. Bölge Komutanı Abbas Golamşahi, 2. Bölge Komutanı Ramazan Zirahi, 3. Bölge Komutanı Yedullah Badin, 4. Bölge Komutanı Mansur Ravankav ve 5. Bölge Komutanı Ali Uzmayi’nin de yeni yaptırım listesinde bulunduklarını bildirdi.  
 
- “İngiltere, Almanya ve Fransa İran’ı uyardılar.” (Asriran)
 
İngiltere, Almanya ve Fransa 22 Haaziran’da İran’a ilettikleri resmi bir notada, İran’ı nükleer anlaşmaya bağlı kalmaması durumunda bunun sonuçlarına maruz kalacağı yönünde uyardılar. 
 
- “Zarif: INSTEX’in uygulanmasındaki gecikme Avrupalıların güç ve iradeye sahip olmadıklarını göstermektedir.”   (Aftab-e Yezd)  
 
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif dün düzenlenen İranlı Diplomatlar Foto Sergisinde yaptığı konuşmada INSTEX’in bir hazırlık adımı olduğunu, tam olarak uygulanması durumunda bile Avrupa’nın KOEP çerçevesindeki taahhütlerinin sadece küçük bir bölümünü karşıladığını, INSTEX’in uygulanmasının tekrar gecikmesinin Avrupalıların bu işi yapacak iradesi ve gücünün bulunmadığını gösterdiğini belirtti.
 
- Hukuki İşlerden Sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Leya Cüneydi: “FATF tarafından askıya alınan İran aleyhine karşı girişimlerin tekrar uygulanmaması için DUK tarafından FATF’le ilgili geride kalan iki yasa tasarısının biran önce sonuçlandırılmasını bekliyoruz.” (Şark)
 
- Hukuki İşlerden Sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Leya Cüneydi: “FATF tarafından karşı girişimlerin askıya alınmasının uzatılması haberiyle birlikte gelecekte yapılacak karşı girişimlerin artacağı bildirimi endişe vericidir ve maalesef adım adım geriye ve başta bulunduğumuz koşullara yani, İran’ın siyah listeye alınmasının askıya alınmasına son verilmesi ve karşı girişimlerin yeniden uygulanmasına dönmekteyiz ve biz buna izin vermemeliyiz. FATF tarafından askıya alınan İran aleyhine karşı girişimlerin tekrar uygulanmaması için DUK tarafından FATF’le ilgili geride kalan iki yasa tasarısının biran önce sonuçlandırılmasını bekliyoruz.” dedi.