İran Ekonomi ve Ticaret Haberleri 26/05/2019

26 Mayıs 2019

İran Ekonomi ve Ticaret Haberleri 26/05/2019
 

  • “Tahran-Ankara treninin seferlerinin tekrar başlatılması” (Arman-e Emrooz)
Yol ve Şehircilik Bakanı Sait Resuli, İran’ın Azerbaycan bölgesi Demiryolunun 2 projesinin işletime konulmasının marjında, “Türkiye Demiryolları Başkanının İran ziyaretinde          Tahran-Ankara treninin seferlerinin tekrar başlatılması konusunda mutabık kalındı. Bunun uzmanlık müzakereleri yapıldı ve yakında bu trenin seferleri Tahran-Tebriz-Van-Ankara yolundan başlatılacaktır.” dedi.
  • “Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bir grup girişimciler ile iş adamlarını kabulünde: Tüm kamu kuruluşların devredilmesi gerekir.” (İran)
Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani dün (22 Mayıs) bir grup girişimci ile iş adamını kabulünde, kamu sektörü ile özel sektörün rekabet yapmasının tamamen yanlış olduğunu, eşit koşullarda özel sektörün kesinlikle önceliğe sahip olduğunu, hiçbir şekilde kamu sektörünün özel sektöre rakip olmaması gerektiğini ifade etti.
Ruhani konuşmasının bir bölümünde bankalarda reformun çok zor olduğunu belirterek, yasadışı mali kuruluşlarda yapılan düzenlenmenin çok zor ve önemli olduğunu ve Hükümetin en önemli başarısının son 6 yıl boyunca elini Merkez Bankasının cebine sokmaması olduğunu kaydetti. 
  • “Tarım Seferberliği Bakan Yardımcısı Hüseyin Şirzad: Stratejik rezervler ve temel ihtiyaç ürünlerimiz uygun durumdadır.” (Aftab-e Yezd)
 
  • Cumhurbaşkanı Hukuki işlerden Sorumlu Yardımcısı Leya Cüneydi: “İran’ın FATF kara listesinden askıya alınması muhtemelen uzatılır.” (Hemşehri)
 
Hukuki işlerden Sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Leya Cüneydi: “FATF bağlamında DUK’a sevk edilen CFT ve Palermo yasa tasarıları hala DUK’un gündemindedir. Bir DUK üyesi sözkonusu yasa tasarılarının DUK gündeminden çıkarıldığını söylemişti halbuki böyle bir şey doğru değildir ve yasalar uyarınca da olamaz. DUK’a sevk edilen yasa tasarıları belli zaman çerçevesinde ele alınmalıdır. Bu durumda muhtemelen İran’ın FATF kara listesinden askıya alındığı uzatılabilir.”
  • “Almanya, Fransa ve Rusya’nın ortak tutumu: İran’ı KOEP’te kalması için ikna etmek gerekir.”  (İran)
 
  • “Almanya Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müdürü ve bu ülkenin KOEP Ortak Komisyonundaki temsilcisi bugün bazı İran makamlarıyla görüşmek için Tahran’a gelecek.” (Aftab-e Yezd)
 
  • “ABD Rusya’dan İran aleyhine girişimde bulunmasını istedi.” (Asriran)
 
  • “Rusya, Almanya ve Fransa liderleri yaptıkları üç taraflı telefon görüşmesinde İran ile ekonomik işbirliklerinin devam etmesi ve KOEP’in korunması gereğine vurgu yaptılar.” (Ettelaat)
 
  • ABD Bağdat Büyükelçiliği: Irak İran’dan enerji alabilir.” (Asriran)