İran Ekonomi ve Ticaret Haberleri - 28.01.2019

28 Ocak 2019

İran Ekonomi ve Ticaret Haberleri - 28.01.2019
 

  • Japonya’nın Tahran Büyükelçisi: “İran’dan petrol almaya devam edeceğiz.”
  • İran Limanlar ve Denizcilik Örgütü: “Mumbai-Mudra-Kandla-Chabahar-Bandar Abbas Deniz Taşımacılığı Hattı faaliyetlerine başladı.” (Müşavirlik Notu: Deniz taşımacılığı ve liman işleticiliği yaptırımlar kapsamında olmasına rağmen Hindistan’ın işlettiği İran’ın güney batısındaki Chabahar Limanı için ABD tarafından istisna tanınıyor.)
  • TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu İran’a bir ziyaret gerçekleştirerek İran Cumhurbaşkanı’nın Ekonomiden Sorumlu Yardımcısı Mohammed Nahavandian ile görüştü. Görüşmede altyapı ve üretim projelerindeki ortak yatırımlar, ticaretin geliştirilmesi, ulaşım kolaylıkları ele alındı. TOBB’un muadil kuruluşu İran Ticaret, Sanayi ve Madenler Odası’ndaki görüşmede Hisarcıklıoğlu, ABD yaptırımlarının üstesinden gelmek için İran ve Türkiye arasında bir barter mekanizmasının kurulmasının önemli olduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu ayrıca, Kapıköy-Razi sınır kapısının da 2 ay içinde açılacağını sözlerine ekledi.
  • İran Balık Üretimi ve Ticareti Derneği: “İran’ın deniz ürünleri ihracatı dokuz ayda 260 milyon doların üstüne çıktı.”
  • İran Ticareti Geliştirme Kurumu: “İran’ın sanayi ürünleri ihracatı İran yılının ilk dokuz ayında %13 artış gösterdi. Bu dönemde hacimde 31.813 milyon ton, değerde ise 14,92 milyar dolarlık ihracat gerçekleşti. İran’ın ana ihraç pazarları ise Irak, ÇHC ve BAE oldu.”