İran Ekonomi ve Ticaret Haberleri – 28/02/2019

28 Şubat 2019

İran Ekonomi ve Ticaret Haberleri – 28/02/2019
 

  • İran’ın Ermenistan’la ticareti, İran’ın ve komşu Ermenistan’ın ticaretinin 2018’de 364 milyon dolara ulaştığını gösteriyor. İran’ın Ermenistan’daki Ticaret Müşaviri Mohsen Rahimi, IRNA’ya verdiği demeçte, "İran’ın Ermenistan’a yaptığı ihracat toplamı 269 milyon dolar olarak gerçekleşti. Başlıca ihracatımız arasında doğal gaz, petrokimya, demir ve çelik, katran, fayans ve seramik, meyve ve fındık yer aldı." ifadesini kullandı.
 
  • İran Merkez Bankası, ülkeden sermaye çıkışına neden olduğunu gerekçe göstererek,  yurtdışında çalışan tüm İran POS makinelerinin yasaklandığını içeren yönergenin ilgili kurumlara gönderildiği açıkladı.
 
  • İran Meclisi’nden geçen bir tasarıya göre, İranlı bankalar, yüksek hacimli işlemlerin izlenebilmesi için İran Ulusal Vergi İdaresi'ne banka hesapları ve işlemleri hakkındaki verileri sağlamakla yükümlü kılındı.
 
  • İran, Hindistan’dan beş yıl aradan sonra ilk defa şeker ithalatı gerçekleştirdi.
 
  • Tahran Konut Satışları bu yıl ilk defa artış trendine girdi. Yılın 11. ayında Tahran'da 9.343 konut satıldı. Bir önceki aydaki satış ise 6.721 konut idi. 2017-18 mali yılının 11. ayında ise 18.394 konut satışı gerçekleşmişti.
 
  • 'Chabahar Günü' etkinliğinde Chabahar Limanı’nın ekonomik olanakları ele alındı. Etkinlik limanın operasyonel kapasitelerini tanıtmak ve Chabahar'ın işadamlarına ve yatırımcılara sunabileceği ekonomik fırsatları tanıtmak için düzenlendi. Etkinliğe ülkemizin de aralarında bulunduğu 17 ülkeden diplomatik temsilcinin katılım sağladığı açıklandı.

 
Chabahar, İran’ın tek okyanus limanı şehri ve iki ayrı limandan oluşur: Shahid Kalantari ve Shahid Beheshti. Kapasitesini 8,5 milyon tona (ülkenin tüm kuzey limanlarınınkine eşit) üç katına çıkaran (proje için tanımlanan beş aşamadan) ilk Şahid Beheshti Limanı'yla büyük konteyner gemileri (100.000 DWT ile 120.000 DWT arasında) limana yanaşabilecek ve Hindistan'ın Afganistan ile olan bağlantısını artacak.
 
Geçen yıl Chabahar'daki diğer önemli gelişmeler, 17.5 milyon Euro değerinde altı tane tahliye makinesi gibi ekipman alımı ve 240 milyon Euro değerindeki özel sektör şirketleriyle yatırım anlaşmalarının tamamlanmasıydı. Bu süre zarfında, gemi yükü ve yeniden yükleme, %50 oranında arttığı açıklandı.
 
Hindistan-Chabahar-Bandar Abbas konteyner yolu yakın zamanda hayata geçti ve şu ana kadar iki gemi bu deniz yolunu kullandı.
 
İki ay önce Indian Ports Global Ltd, Chabahar'daki ofisini açtı ve İran, Shahid Beheshti Limanının Hindistan'a operasyonel kontrolünü resmen kiraladı. Shahid Beheshti ve Shahid Kalantari limanlarının İran’ın serbest ticaret bölgelerine katılması, Serbest Bölgeler Yüksek Kurulu tarafından onaylandı ve yakın gelecekte parlamento tarafından görüşülecek.
 
Chabahar'ın, Umman Denizi ve Basra Körfezi'nin diğer limanları arasında limanlar ve denizcilik hizmetleri için en iyi teşvikleri sunduğu etkinlikte dile getirilen diğer bir husustu.
 
Pazar günü Afganistan, ihraç mallarının Chabahar yoluyla Hindistan'a gitmesini sağlayacak yeni bir ihracat rotası başlattı.