İran Ekonomi ve Ticaret Haberleri - 30.01.2019

30 Ocak 2019

İran Ekonomi ve Ticaret Haberleri - 30.01.2019
 

  • El-Cezayir Kanalının verdiği habere göre, İran bu hafta içerisinde Ödeme Sistemleri ve Elektronik Bankacılık Konferansında Hükümetin desteğiyle Riyal temeli dijital dövizini gösterime sunacaktır. Bazı İran bankalarının SWIFT’e erişiminin kısıtlanmasının ardından İran’ın SWİFT için bir alternatif bulması ihtimali veriliyordu ancak sözkonusu dijital dövizin geniş çaplı bir şekilde uygulanmasının başarılı olup olmaması konusunda bazı tereddütler mevcuttur. –Arman-e Emrooz / S.P.H
  • “Büyükelçilikler borsadan petrol alma sırasında.” – İran Gazetesi
Meclis Ekonomi Komisyonu Başkanı Muhammed Rıza Puribrahimi petrolün borsaya sunulmasının üçüncü aşamasını olumlu olarak değerlendirdi ve özel sektörün borsadan petrol almak için daha fazla istek göstermesi için sunum şekli ve ödeme koşullarının kolaylaştırılması gerektiğini belirtti. Puribrahimi ayrıca çoğu büyükelçiliklerin temsilcilerinin çeşitli yöntemlerle borsa yoluyla petrol almak için hazır olduklarını bildirdiklerini ekledi.
  • “Petrol Bakanı Bijan Namdar Zangane: Petrol borsasının rağbet görmesi için yapabileceklerimiz her işi yaptık.”   - Asriran
  • IMIDRO: “İran’ın ham çeliğinin %40’ı ihraç edildi. İran geçtiğimiz yıl 25 milyon ton çelik üretti. Bu rakam bir önceki yıla göre %17,7’lik bir artışa tekabül ediyor.”
  • İran ve Pakistan gelecek ay içinde Serbest Ticaret Anlaşması görüşmelerine devam edecek. Taraflar daha önce taslak bir anlaşmayı oluşturmuştu.
  • İran İsviçre, Güney Afrika, Fransa, İngiltere, Rusya, Avusturya,  Almanya ve Bosna Hersek’le kripto paranın dış ticarette kullanılması için görüşmelerini sürdürüyor.