İran Ekonomi ve Ticaret Haberleri – 30/05/2019

30 Mayıs 2019

İran Ekonomi ve Ticaret Haberleri – 30/05/2019
 

  • “Sistan-Beluçistan Limanlar ve Denizcilik Genel Müdürü Behruz Agayi Çabahar Limanının 7/24 çalıştığını bildirdi.” (Asriran)
 
  • “Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, Devrim Rehberinin mevcut iş alanlarının korunması ve yeni iş alanlarının yaratılması amacıyla Ulusal kalkınma Fonundan bir milyar dolar tahsis edilmesiyle muvafakat ettiğini bildirdi.” 
 
  • “97 ve 98 yılları fiyatlarının karşılaştırması” (Sobh-e No)  
Sobh-e No Gazetesinin Twitter sayfasında yayınlanan bir mesajda 98 yılı Farvardin ayı (21 Mart- 21 Nisan 2019) fiyatlarının bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla artışı incelenmiştir. Fiyatların kıyaslanması borsa satışlarında hisse değer endeksinin %798.7, dolar kurunun            % 170.6 ve tam altın fiyatının %170.2 artışla en büyük artışı kaydettiği ve ardından Euro kurunun %152.7 ve Tahran’da konut fiyatlarının %103.9 artışla sıralamada yer aldığı kaydedilmiştir.
  • “Ürün ve Hizmet fiyatlarındaki artış.” (Mehrnews)
İran İstatistik Merkezinin yayınladığı istatistiklere göre Ordibeheşt (21 Nisan- 21 Mayıs) ayında ürün ve hizmet fiyatları bir önceki aya kıyasla %0.8 azalma kaydederken, geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla %81.7 artış kaydetmiştir. 
  • “Merkez Bankası Genel Başkanı, Güney Kore bankaları tarafından İran’ın kendi kaynaklarına erişiminin baltalanması konusunda sitem etti.” (Cumhuri İslami)
Merkez Bankası Genel Başkanı Abdulnasır Hemmati, Güney Kore’nin Tahran Büyükelçisi Yu Jang Hiyan ile yaptığı görüşmede İran’ın Güney Kore bankalarındaki kaynakları ve sözkonusu kaynakların kullanılması konusunda anılan bankaların işbirliği yapmamasına dikkat çekerek İran Hükümetinin bu konudaki memnuniyetsizliğini bildirdi.
  • “Hindistan’ın yeni Hükümeti İran’ın petrolünü almak için çaba gösterecek.” (Asr-e İran)
Hindistan’ın Hükümetinden iki güvenilir kaynak Hindistan’ın Print Haber Sitesine verdiği bilgiye göre, Hindistan’ın yeni Hükümeti, İran’a yönelik yaptırımlara karşı olup İran’dan tekrar petrol alma yollarını aramak için İran ile müzakere yapma peşindedir, ancak Petrol ithalatı kısıtlı olacaktır. Muhtemelen Hindistan Hükümeti, İran’dan petrol satın alınmasının yeni döneminde petrol parasını Rupi olarak ve İran’ın Pasargad Bankasının Bombay’daki şubesi aracılığıyla ödeyecektir.
  • “Güney Kore’de, Katar ile Rusya’nın ham petrolü İran’ın petrolünün yerini alacaktır.” (Haft-e Sobh)
Güney Kore’nin en büyük petrol ve petrokimya rafinerinin yetkilileri 27 Mayıs’ta İran’dan petrol satın almak yerine Katar ile Rusya’dan ham petrol temin edeceklerini bildirdi. 
 
  • “Çin, İran’ın petrolünü satın almaktan vazgeçti.” (Pezhvak-e iran)
 
Wall Street Journal İran petrol sektöründeki kaynaklara atfen ABD’nin petrol muafiyetleri uzatmamasının ardından Çin, Türkiye, Hindistan, Güney Kore ve Japonya’nın tamamen İran’dan doğrudan petrol satın almaktan vazgeçtiklerini bildirdi. Meclis Ekonomi Komisyonu Üyesi Rahim Zareyi ise sözkonusu 5 ülkenin yanı sıra Mart ayında günde 1 milyon 600 bin petrol varil satın alan Tayvan, Yunanistan ve İtalya’nın da hâlihazırda yaptırımları riayet ettiklerini bildirdi. İranlı işadamları da Çin’in şirketlerinin artık İran’ın petrolünü almadıkları konusunda uyarıda bulunarak Çin’in ABD’nin eline bahane vermek istemediğini bildirdi. Buna rağmen 2 ay önce Çin’e petrol satan bir İranlı özel şirket, Çin’in küçük rafineriyle 2 milyon petrol varilin satılması konusunda müzakerede bulunduğu ancak henüz Çin ile İran’ın Hükümetlerinin onayını almadığını bildirdi.
 
  • “Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Sözcüsü Keyvan Hüsrevi: KOEP çerçevesindeki taahhütlerimizi azaltma süreci devam edecek.” (IRIB Haber Ajansı)
 
Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Keyvan Hüsrevi ILNA’da yayınlana kısa yazısında, İran’ın KOEP çerçevesindeki taahhütlerini azaltma sürecinin ülkenin petrol satışı ile banka işlemlerinin durumunun ABD’nin KOEP’ten çekilmesinden önceki koşullara geri dönmesine  kadar MGYK Bildirisine göre devam edeceğini bildirdi.
 
  • “ABD Dışişleri Bakanlığı yayınladığı bildiride, Hong Kong’dan İran’a ait petrol gemilerinin bu ülke limanlarına yanaşması veya oradan geçiş yapmasını engellemesini istedi. Sözkonusu bildiride bu girişimin yaptırımları ihlal etmesi nedeniyle cezaya tabi tutulacağı bildirilmiştir.” (Asr İran)