İran Hazır Giyim, Konfeksiyon ve Ayakkabı Sektörü

24 Aralık 2018

İran Hazır Giyim, Konfeksiyon ve Ayakkabı Sektörü


İran’da yayın yapan ünlü ekonomi gazetesi İktisat Dünyası, Tahran Ticaret Odası Ekonomik İşler Başkanlığı’nın hazırladığı raporu haberleştirmiştir.
Haberde,

  • İran’da kentsel alanlarda yaşayan hane halkının ise kıyafet ve ayakkabı için yılda ortalama 1 milyon 200 bin toman (yaklaşık 120 dolar),
  • kırsal kesimdeki hane halkının ise yaklaşık 813 bin Toman (yaklaşık 81 dolar) harcadığını belirtmektedir.

Ayrıca, İran hazır giyim, konfeksiyon ve ayakkabı pazarının büyüklüğünün 27 trilyon Toman (5,2 milyar dolar) olduğu belirtilmektedir.
İran Gümrük İdaresi ve Trademap istatistiklerindan faydalanılarak yapılan karşılaştırmada ise, sektördeki yüksek kaçakçılık oranından kaynaklı büyük bir fark olduğunu görülmektedir.

İran Gümrük İdaresi istatistiklerine göre, 2017 yılında 59,1 milyon dolarlık giyim ithalatı yapan İran, sözkonusu rakamın %64’lük kısmını Türkiye’den  (yaklaşık 38 milyon dolar) gerçekleştirmiştir. Türkiye’yi Çin, Almanya ve Birleşik Arap Emirlikleri  %10, % 9 ve %7'’lik paylarla takip etmektedir. Öte yandan, gümrük istatistiklerine göre, 2018'in ilk 8 ayında ülkenin hazır giyim ve konfeksiyon ithalatının yaklaşık 13,3 milyon dolar olduğu belirtilmektedir.

Trademap istatistiklerine bakıldığında ise, İran’ın 2017’deki hazır giyim ve konfeksiyon ithalatının 59,1 milyon dolar olduğu belirtilmekte iken, İran’la ticaret yapan ülkeler tarafından bildirilen rakamlar, sözkonusu ticaret hacminin 856 milyon dolar olduğunu göstermektedir.

Rapora göre, en yüksek istatistiksel fark Çin'de görülmektedir. İran Gümrük İdaresi istatistikleri, 2017'de bu ülkeden 6,2 milyon dolar giyim eşyası ithalatını gösterirken, Çin, 2017'de İran'a yaklaşık 493 milyon dolar mal ihraç ettiğini iddia etmektedir. Bu durum, yaklaşık 487 milyon dolarlık bir fark anlamına gelmektedir. Ülke ile ticarette en önemli fark 6104 GTİP numaralı ürünlerde ortaya çıkmaktadır.

İran’ın istatistiklerinde Çin’den 6104 GTİP numaralı ithalatına yönelik gümrük verileri 1,1 milyon dolar iken, Çin’e göre sözkonusu tarife üzerinden yapılan ticaret hacminin 101,5 milyon dolar olduğu dile getirilmektedir. İran'ın ithalatı ve İran'la ticaret yapan ülkelerin ihracat rakamları arasındaki istatistiksel fark, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye, Hindistan ve İtalya ülkeleri için de önemli bir düzeydedir. İran'ın Gümrük İdaresi istatistikleri, bu ülkelerden yapılan hazır giyim ve konfeksiyon ithalatının sırasıyla 4,3 milyon dolar, 38,3 milyon dolar, 91 bin dolar ve 735 bin dolar olduğunu belirtmektedir. Sözkonusu ülkeler İran'a yapılan giyim ihracatlarının 95 milyon dolar, 19 milyon dolar ve 17 milyon dolar olduğunu belirtmektedir.

İstatistiksel analiz, İran gümrüklerinin ve İran'ın giyim sektöründe ithal ettiği malların rapor ettiği en yüksek istatistiksel farkın 6104 tarife koduyla ilgili olduğunu göstermektedir.
İran Gümrük İdaresi istatistiklerine göre, İran 1396'da (Miladi Takvim ile 2017) 35,3 milyon dolarlık ayakkabı ithal etmiştir. Çin, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri, %37, %28 ve %21’lik payla İran'ın en büyük ayakkabı ithalatçısı olarak  öne çıkmaktadır. Halbuki ihracat yapan ülkelerin İran’a adıgeçen sektördeki ihracatlarının toplam rakamının 314 milyon dolar olduğunu göstermektedir.

Öte yandan, açıklanan veriler, ülkeden 1396'da (59.1 milyon $) giysi ithalatının yalnızca ülkenin hazır giyim tüketim pazarının yüzde 1,1'ini oluşturduğu ve pazarın geri kalanının yurt içinden üretimle karşılandığını göstermektedir. Ayrıca, ticaret yapılan ülkelerin (857 milyon $) yaptığı ihracat, İran hazır giyim ve konfeksiyon pazarının yaklaşık  %16,6'sının resmi ve gayriresmi ithalat yoluyla karşılandığını göstermektedir.

İran ayrıca 1396 yılında 35,3 milyon dolarlık ayakkabı ithalatı gerçekleştirmiş olup, bu rakam ülke ayakkabı pazarının %2,5'una tekabül etmektedir. Diğer ülkelerin İran’a yaptıkları ayakkabı ihracatı rakamlarının incelenmesinden ise, İran’ın toplam ayakkabı ithalatının 314 milyon dolar olduğu görülmektedir. Bu rakam, ülke ayakkabı pazarının yaklaşık %22'sinin resmi ve gayriresmi yollardan yapılan ithalatla karşılandığını göstermektedir.