İran ile Avrasya Ekonomik Birliği Arasındaki Ticaret 1 Milyar ABD Doları’na Ulaştı.

12 Şubat 2020

Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Ermenistan ve Belarus’tan oluşan Avrasya Ekonomi Birliği (AEB) ile İran arasındaki dış ticaret iki taraf arasında 27 Ekim 2019 tarihinde yapılan Tercihli Ticaret Anlaşması sonrasında 1 milyar ABD Doları’na ulaştı.

Anlaşma ile 3 yıllık süre zarfında AEB 502 maddede, İran ise 360 maddede gümrük vergilerini sıfırlama veya azaltma taahhüdünde bulundu. Bu kapsamda İran’ın AEB’ye uyguladığı ortalama gümrük vergisi 12,9, AEB’ye ihracatında muhatap olduğu ortalama gümrük vergisi ise %3,1 olarak tespit edildi.

İran’ın Anlaşma kapsamındaki ithalat ve ihracatı sırasıyla 347 milyon ABD Doları ve 655 milyon ABD Doları olarak gerçekleşti. Bu itibarla, İran’ın bu ülkelerden ithalatının %81,37’si, ihracatının %25,1’i Anlaşma kapsamında gerçekleşmiş oldu.

İran Gümrük İdaresinden yapılan açıklamaya göre İran AEB’ye temel olarak antep fıstığı, kivi, elma, domates, salatalık, turşu, lahana, üzüm, hurma, çimento, işlenmiş bakır, metanol ve ilaç ihracatında bulunurken Birlikten nükleer reaktör yedek parçaları, arpa, ayçiçeği yağı, işlenmemiş bitkisel yağlar, yemlik mısır, telsiz navigasyon sistemleri, katot, çelik ürünleri, çam kerestesi ve koyun eti ithal etmiştir.

AEB’nin toplam nüfusu 183 milyon ve toplam gayrisafi hasılası 4 trilyon ABD Doları seviyesindedir.

Kaynak: Financial Tribune, 11 Şubat 2020