İran Milli İhracat Günü Töreni düzenlendi

20 Ocak 2021

12/01/2021 tarihinde düzenlenen Milli İhracat Günü töreninde İran Ticaret, Sanayi, Madenler ve Tarım Odasında düzenlenen İran Ticaret Günü Töreni’nde Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı başta olmak üzere bazı makamlar ve yetkililer konuşma yaptılar.
 
- Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri anılan törende yaptığı konuşmada 2018’den bu yana her kesin zor bir 3 yıl geçirdiğine değinerek, geçen hükümetlerde de ülkede çeşitli döviz kurları olduğunu ve 2018 yılında ihracat için her ABD Dolarının tahsis edilen 4.200 Tümenlik kurun sadece birkaç için uygulanacağı kararı alındığını ifade etmiştir. Cihangiri devamla Ağustos 2018’de bu kurun enflasyonla birlikte 4.600 Tümene çıktığını ve devamında düzenlenen Erk Başkanları toplantısında ülkenin koşulları dikkate alınarak 4.200 Tümenlik ABD Doları kurunun yeniden ihracat için tahsis edilmesi kararı alındığını ifade etmiştir. Cihangiri ülkenin ekonomi yönetimi hakkındaki eleştirilere değinerek bu eleştirilerin halkta ülke ekonomisinin bazı soyguncular tarafından yönetildiği algısı yarattığını ve ülkenin petrol gelirinin son yıllarda yılda 50 milyar ABD Dolarından 5-6 Milyar ABD Dolarına düştüğünü kaydetmiştir.
 
- Sözkonusu törende konuşan Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Alirıza Rezm Hüseyni, Bakanlığı bünyesinde ticaretin kolaylaştırılması bağlamında yapılan çalışmalarla ithalatın arttığına değinerek SMT Bakanlığının hükümet tarafından ürünlere ve döviz kuru için fiyat belirlemeye karşı olduğunu ifade etmiştir.
 
- Anılan törende konuşma yapan Sanayi, Maden ve Ticaret Bakan Yardımcısı ve Ticaret Geliştirme Kurumu Başkanı Hamid Zabdum, Pakistan ve Sırbistan ile serbest ticaret anlaşması bağlamında yeni müzakerelerin başlatıldığını ve Avrasya Ekonomik Birliği ile de serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin devam ettiğini söylemiştir. Zadbum İran’ın ihracat alanındaki temel politikasının bölge ve komşu ülkelerine odaklanması olduğunu ve Asya, Afrika ve Latin Amerika ülkelerinin de İran’ın bir sonraki ihracat hedefi olduğunu dile getirmiştir. Zadbum ayrıca İran’ın ticaret önceliğinin 15 komşu ülkesi ve Hindistan ve Çin ülkeleri olduğunu eklemiştir.