İran Ticaret Odası: Ülkeye Dönmeyen İhracat Bedellerinin Büyük Kısmı Sınır Ticareti Kapsamındadır

22 Eylül 2020

İran Ticaret Odası tarafından ülkeye geri dönmeyen ihracat bedellerinin büyük kısmının ticaret odalarına kayıtlı firmalarla ilgisinin olmadığı ve devletin bu konudaki incelemelerini diğer alanlara yoğunlaştırması gerektiği iddia edilmiştir.

İran Ticaret odasının yaptığı açıklamaya göre, ticaret odasına kayıtlı olarak ithalat ve ihracat yapanların yanı sıra sınır bölgelerinde yaşayan vatandaşların da bu amaçla kendilerine verilen kart ile (kart-e pileveri) sınır ticareti yaptıklarını ve geri dönmeyen dövizin bir kısmının bu tüccarlarla ilgili olduğu aktarılmıştır.

Ticaret Geliştirme Kurumu Başkanı Hamid Zadbum 1397 ve 1398 (2018 ve 2019) yıllarında yaklaşık 10 bin kişinin sınır bölgelerinde bu alanda ticaret yaptıklarını ifade etmiştir.

İran Ticaret Geliştirme Kurumunun yayımladığı istatistiklere göre bu kapsamda 9,600 ticari ve 100 üretici birimin toplam 1,5 milyar Dolar veya 1,4 milyar Euro döviz taahhüdü bulunmaktadır. Açıklanan verilere göre sınır ticareti alanındaki faaliyetler genel olarak Sistan Baluçestan, Kürdistan ve Batı Azerbaycan Eyaletlerinde yürütülmektedir.

Hamid Zadbum, anılan ticari faaliyetlerin şeffaflaştırılması ve sınır illerinde yaşayan vatandaşların desteklenmesi amacıyla, bu kişilere ihracat miktarlarına eşdeğer ithalat onayı verilmesi gibi genel kararların alınabileceğini ifade etmiştir.

Kaynak: İSNA Haber Ajansı, 20 Eylül 2020