İran Ticaret ve Ekonomi Haberleri 09.01.2019

14 Ocak 2019

İran Ticaret ve Ekonomi Haberleri 09.01.2019

  • İran Dışişleri Bakanı Zarif: “AB’nin SPV’si işler hale gelmezse, Hindistan, ÇHC ve Rusya gibi geleneksel ortaklarımızla çalışırız.”
  • Uluslararası Göç Örgütü: “Afganistanlı mültecilerin İran’dan ayrılışı rekor sayıda. 800 bin Afganlı ülkesine döndü. İran ekonomisindeki kötü gidiş nedeniyle bu trendin süreceği öngörülüyor.”
  • İran Yol Bakımı ve Ulaştırma Örgütü: “İran-Afganistan arasındaki transit gümrüklerinin kaldırılması ve Chabahar Limanının faaliyetlerine başlaması ticareti canlandıracak.”
  • Chabahar Serbest Ticaret Bölgesi Yönetimi: “15 ülkeden 400 firma bölgede yer almak için başvurdu. 3 bin şirket iş kurmak için kaydoldu.
  • İran’ın Çelik İhracatı geçen yıla oranla değişmeyecek. 21 Mart – 21 Aralık arası 6 milyon ton çelik ihracatı gerçekleşti. Geçen yıl 9 milyon ton çelik ihraç edilmişti. İhraç edilen ürünleri yarısını ütük çelik ve slab oluşturuyor. Kütük çelik; KİK ülkeler, Irak, BDT ülkelerinin yanı sıra AB’den de Almanya, İspanya ve İtalya’ya satılıyor.  6 Ağustos’ta devreye giren yaptırımlar çelik sektörünü de kapsıyor. İran Riyalinin düşmesinin çelik ihracatına olumlu olacak etkisi, yaptırımlar nedeniyle kısıtlı kalıyor. İran Çelik Üreticileri Birliği’ne göre 21 Mart – 21 Kasım arası 5,273 milyon ton çelik ihracatı gerçekleşti. Bunun 1,92 milyon tonunu nihai ürünler, 3,335 milyon tonunu yarı-mamul ürünler oluşturuyor.
  • İran-Pakistan ekonomik ilişkilerini geliştirme için adımlar atılıyor. İki ülke 5 milyar dolar ticaret hedefi koydu. Sistan-Belucistan’da İran-Pakistan Serbest Bölgesi kurulması planlanıyor.