İran-Türkiye Doğalgaz Anlaşmasının Uzatılmasında Dair Sorunlar

24 Şubat 2021

İran Ulusal Gaz Şirketi Genel Müdürü Hasan Montezer Torbati, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin gelecekteki durumunu da göz önünde bulundurarak, gaz anlaşmasının hem İran Milli Gaz Şirketi tarafından hem de özel sektör tarafından imzalanabileceğini belirterek, Türkiye ile gaz ihracat anlaşmasının tek anlaşma çerçevesinde olmama ihtimalini ifade etmiştir.

Türkiye’nin gaz temini için farklı kaynaklara sahip olmak istediğini ifade eden Torbeti bundan dolayı ihtiyaçlarının bir bölümünü İran’dan temin ettiğini ve bunun her iki ülkenin de yararına olduğunu, ayrıca Türkiye’nin gelecekte Avrupa ile yapılması muhtemel doğalgaz ticareti açısından önemli bir geçiş noktası olduğunu ifade etmiştir. Öte yandan, iki ülke arasında Ekim ayının sonunda video konferans yöntemiyle bir toplantının düzenlendiğini ve bu toplantıda İran’ın gaz anlaşmasını uzatmaya hazır olduğunu ve bu yönde Türkiye’nin yanıtını beklediklerini söylemiştir.

Torbeti, son dönemde korona virüsünün yayılması, son dönemde bölgede doğalgaz ticaretine ilişkin olarak yaşanan gelişmeler ve Türkiye’nin Karadenizde doğalgaz bulması sonucunda bu anlaşmanın uzatılması hususunda belirsizlikler ortaya çıktığını ifade etmiştir.

Torbeti, Türkiye’nin Karadeniz’de bulduğu doğalgaz kaynaklarının iki ülke arasındaki gaz anlaşmasının uzatılması için etkisi olmadığını belirterek, bahse konu miktarın Türkiye’nin ihtiyacına nazaran büyük bir miktar olmadığını iddia etmiştir.
Haberde İran-Türkiye Doğalgaz Anlaşmasının 2001 yılında imzalandığı ve 2025 yılına kadar devam edeceği, anlaşma kapsamında İran’ın Türkiye’ye yılda 10 milyar metre küp ihraç ettiği ve Türkiye’nin bu miktardan daha azını alması halinde dahi

10 milyar metreküp gazın parasını ödemek zorunda olduğu ifade edilmiştir.

Kaynak: IRNA Haber Ajansı, 23 Şubat 2021