İran ve Türkiye arasında Ortak Sanayi Bölgesi Kurulmasına İlişkin Çalışmalar

28 Ocak 2020

İran Sanayi, Maden, Ticaret Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu üyesi Arman Khalegi, İran ve Türkiye arasında Ortak Sanayi Bölgesi kurulmasına dair hiçbir mazeretin kabul edilemeyeceğini belirterek Eyalet yetkililerinin bu projeye ayrıca hassasiyet göstermeleri gerektiğini ifade etmiştir.

Arman Khalegi Sınır Sanayi Bölgelerinin ülke politikası olduğuna vurgu yaparak, bu çerçevede İran ve Irak arasında 2 bölgenin belirlendiğini ve Türkiye İran arasında da Ortak Sanayi Bölgeleri kurulmasına dair planlamaların yapıldığını belirtmiştir.

Khalegi İran ve Türkiye arasında kurulacak Ortak Sanayi Bölgesinin Maku Serbest Bölgesinde yer almasının faydalı olacağını belirtmiştir. Ayrıca, bu projenin İran’daki yatırım fırsatlarını Türk yatırımcılara tanıtılmasında ve İranlı yatırımcıların Türkiye vasıtasıyla Avrupa piyasasına açılmasında önemli bir rol üstleneceğini vurgulamıştır.

Maku Serbest Bölgesi’nin Ortak Sanayi Bölgesi’nin kurulması için gerekli altyapıya sahip olduğunu ancak maalesef bugüne kadar yetkililerin yeterli çaba göstermemeleri sebebiyle anılan projenin sonuca varmadığını açıklamıştır. 

Arman Khalegi, Ortak Sanayi Bölgenin içinde bulunulan dönemde daha fazla gerekli olduğunu ifade ederek bu tür ortak bölgelerle komşu ülkelerle ilişkilerin güçlendirileceğini ve ambargoların etkisinin azaltılacağını vurgulamıştır. Khalegi bu çerçevede işlerin hızlı yürümesi için Eyalet Genel Valisi ve Maku Serbest Bölgesi Genel Müdürünün bir çalışma gurubu oluşturmaları gerektiğini ifade etmiştir.
 
Kaynak TASNİM Haber Ajansı 26 Ocak 2020