İran Yeşil Vergiyi Uygulamaya Geçirmeye Hazırlanıyor

25 Haziran 2020

İran'da yeni dönemde yeşil vergi uygulamasının hayata geçirilmesine ilişkin çalışmalar yapılmaktadır. Bunun en önemli nedenlerinden birisi ülkenin yaptırım döneminde kamu harcamaları için finansman gereksinimi duymasından ötürü vergi gelirlerinin artırılmasına ihtiyaç duyulmasıdır.

Yeşil vergi ksapsamında yurt içinde üretilen boya, kaplama, astar, lastikler, tüpler, plastik ve elektronik oyuncaklar, plastik kaplar, polietilen tereftalat ve melamin üzerine %2 oranında,  ithal edilen ürünlerde ise %3 oranında yeşil vergi uygulanması planlanmaktadır. SMD/LED dışındaki tüm lambalarda vergi oranının ülke içinde üretilenler için %3, ithal edilen ürünler için ise %4 olacağı belirtilmiştir. Aynı şekilde, ülke içinde üretilen bilgisayar, görsel-işitsel cihazlar, cep telefonları, muşamba, selofan ve naylon için de %3, adıgeçen ithal ürünlerde ise %4 vergi uygulanması hedeflenmektedir.

Verginin çevreye zarar veren tüm ürünler için üretim veya nihai kullanım olduğuna bakılmaksızın uygulanacağı açıklanmıştır.

Kaynak: Financial Tribune