İran’dan Hurma İhracatına Gümrük Çıkış Vergisi Uygulanacak

09 Şubat 2020

İran’da liberal eğilimli yayın yapan Financial Tribune gazetesinde yayınlanan habere göre, İran Sanayi, Ticaret ve Madenler Bakanlığı’ndan İran Ulusal Hurma Üreticileri Derneği’ne gönderilen yazıda, İran’dan yapılacak hurma ihracatına 3 Nisan-20 Mayıs 2020 tarihleri arasında gümrük vergisi uygulanacağı, gümrük vergisi oranının daha sonra belirleneceği belirtilmektedir.

Haberde devamla, İran Ticaret, Sanayi ve Madenler Odası Tarım Komisyonu Başkanı Ahmad Farshchian açıklamalarına yer verilerek, İran’ın yılda 800 bin ton hurma ürettiği, bunun 380 bin tonunun ise ihraç edildiği, bu yıl uygulanan gümrük vergisi nedeniyle halihazırda ilk 8 ayda 100 bin ton hurma ihracatı gerçekleştiği, ihracatın geçen yıla göre 270-280 bin ton arasında düşüş göstereceği, bunun nedeninin ise hurma ihracatından alınan vergi olduğu belirtilmektedir.

İran’da kişi başı hurma tüketiminin 3 kilo olduğu belirtiliyor. Artan enflasyon ve Ramazan ayındaki yükselen hurma talebinin hükümeti bu düzenlemeye ittiği belirtiliyor.

Kaynak: Financial Tribune, 8/2/2020,  https://bit.ly/2w2XKSo