İran'ın Çimento Üretimi Birçok Sorunla Karşılaşıyor.

20 Ocak 2021

İran'da yayın yapan liberal eğilimli Dünya-ye İktisat gazetesinde yer alan raporda, son günlerde çimento üreticilerinin birçok konudan şikayetçi olduğu, bu şikayetlerin asıl nedeninin hükümet tarafından belirlenen fiyat olduğu ve halihazırda çimentonun topraktan daha ucuz olduğu yazılmıştır.
 
Raporda devamla çimentonun ucuz fiyata satılmasına rağmen, müşteriye ulaşan çimentonun piyasadaki aracılar nedeniyle fabrikadaki fiyatın çok üstünde olduğu, her ton çimentonun fabrikada 220 bin Tümene (yaklaşık 10 ABD Doları) satıldığını ancak piyasada bunun 2 katına çıktığı yer almıştır.
 
Çimentonun Fars Körfezi kıyıdaş ülkelerinde 50 ile 70 ABD Doları arasında fiyatlandığı ve Afganistan’da çimentonun 65 ABD Dolarının üstünde fiyatlandığı kaydedilmiştir.
 
Raporda ayrıca Hamedan Vilayetinde bulunan Hegmetan çimento fabrikası Genel Müdürü Ali Asger Gerşasbi’nin verdiği bilgilere dayanarak 13 Kasım 2020 tarihinden fabrikanın doğalgaz bağlantısının kesildiği, 20 günlük bir süre için fabrikadaki bir üretim hattının durdurulduğu ve doğalgaz yerine kükürtlü mazot kullanıldığı ancak, mazot kalitesinin düşük olması nedeniyle üretilen çimentonun da etkilendiği yazılmıştır.
 
Raporda sonuç kısmında ülkedeki birçok çimento fabrikasının tamamen kapatıldığı veya %50 kapasiteyle çalışmakta olduğu ve Dey ayının ilk 3 haftasındaki (21 Aralık 2020 – 10 Ocak 2021) üretimin Aban ayının aynı dönemine (22 Ekim-11 Kasım) nazaran %50 oranında azaldığı belirtilmiştir.
 
Kaynak: Donya-ye Eghtesad, 18/01/2021