İran’ın Kara Hudut Kapılarında Son Durum

29 Haziran 2020

İran Gümrüğü Sözcüsü Ruhullah Latifi İran gümrüklerinin  son durumuna ilişkin yaptığı açıklamada, İran’ın Türkmenistan’la olan İnceburun sınırının 4 ay aranın ardından açıldığını ve çimento yüklü 30 vagonun Türkmenistan tarafından kabul edildiğini diğer yandan Sarakhs gümrüğünden 30 vagonun Türkmenistana geçiş yaptığını ifade etmiştir.

Öte yandan, Türkiye ile demiryolunun açık olduğunu ve mal ihracat ve ithalatın devam ettiği ayrıca karayolundan Bazargan ve Sero sınır kapılarının açık olduğu beyan edilmiştir.

Türkiye ile İran arasında yolcu geçişlerinin yapılmadığı, sadece Türkiye’de ikameti olan İran vatandaşlarının geçebildikleri, ancak Türk makamlarının ifadelerine göre 1 Ağustos’tan itibaren Türkiye-İran havayolunun açılacağı belirtilmiştir.

Irak sınırlarında yolcu geçişleri yapılmadığı ancak ikameti olanlara geçiş izni verildiği ticaretinde sadece Mehran sınır kapısından devam ettiği, ayrıca Irak Kürdistan bölgesinin tüm kapılarının açık olduğu belirtilmiştir.

Gürcistan sınır kapılarının kapalı olduğu, Rusya’nın ise 1 Temmuz a kadar buğday gibi bazı ürünlerin geçişini yasakladığı ifade edilmiştir.

Pakistan, Afganistan sınırlarının tamamen açık olduğu ve faaliyetlerin devam ettiği açıklanmıştır.

Azerbaycan sınırlarında ticari açıdan hiçbir sınırlandırma olmadığı ancak yolcu geçilerinin yapılmadığı ifade edilmiştir,

Kuveyt, BAE, Umman ve Katar ile ticari ilişkilerin sağlık protokolleri çerçevesinde devam ettiği ayrıca Nahcivan sınırı ve Ermenistan sınırında hiçbir sınırlandırmanın olmadığı ve faaliyetlerin korona döneminden öncesine geri döndüğü ifade edilmiştir.

Kaynak: İSNA Haber Ajansı