İran'ın Ticaret Anlaşmaları

08 Temmuz 2020

Financial Tribune gazetesinde bugün (7 Temmuz) Meclis Araştırma Merkezi’nin İran İslam Cumhuriyeti tarihi boyunca akdedilen ticaret ve gümrük anlaşmaları derlediği bir araştırma raporu yayınlanmıştır. Rapora göre, İran 1979 yılından bu yana 69 ülkeyle 138 ticaret veya gümrük anlaşması yapmıştır.

Raporda sözkonusu anlaşmaların daha ziyade siyasi mülahazalarla akdedildiği, Suriye haricindekilerin serbest ticaret anlaşması olmadığı, olanlarda da tarifelerin indirilmesiyle yetinildiği, anlaşmalara dahil edilen ürün paketlerinin İran’ın ihracatında yeri olan ürünler olmadığı, bu sebeplerle İran’ın ekonomik çıkarlarına yeterince hizmet etmediği görüşleri savunulmaktadır. Bu kapsamda İran’ın ilk 30 ticaret ortağından yalnızca 16’sıyla bu kapsamda bir anlaşmaya varıldığı vurgulanmakta ve bu bağlamda ülkemizle yalnızca iki anlaşma yapıldığı ifade edilmektedir.

Öte yandan, haberde ülkemiz ile İran arasında Ocak 2014’de akdedilen ve ertesi sene uygulamaya konan tercihli ticaret anlaşmasına ayrı bir başlıkta yer vererek İran’ın ülkemize göre daha fazla ürüne tarif indirimi yaptığı, ülkemizden indirilmiş tarifeyle İran’a ihraç edilebilecek ürünlerin İran tarafınınkilerin aksine katma değerli ürünler olduğu vurgulanmakta ve sözkonusu anlaşmanın Aralık 2017’de güncellenmesinin İran’ın zararını bir nebze azalttığı ileri sürülmektedir.

Kaynak: Financial Tribune, 07/07/2020