Kunlun Bank, İran İşlemlerini Durdurdu

16 Ocak 2019

Kunlun Bank, İran İşlemlerini Durdurdu


Çin’in, İran’ın ödemelerini karşılayan tek kanalı Kunlun, ABD’nin mali baskılarına karşısında İran ile işlemlere insani ticaret dışında aracılık etmeyeceğini duyurdu.
Kunlun Bank, yalnızca 31 Ekim'den önceki işlemler ve yalnızca ABD tarafından onaylanmayan bankalar aracılığıyla verilen emirleri işleme koyacağını açıkladı. Bu tarihten sonraki işlemlere ilişkin ise Kunlun Bankası, yalnızca Çin'in bankacılık sisteminin verimsizliğinden dolayı ertelenen gıda ve ilaç ödemelerini yapacağını duyurdu.
Çin Ulusal Petrol Şirketi’nin (CNPC) çoğunluk hissesine sahip olduğu banka,  CNPC’nin ABD'de büyük bir varlığa sahip olmasından dolayı ABD’nin ikincil yaptırımlarından çekiniyor. Banka yetkilileri, CNPC’nin varlıklarının %60'ı ABD doları olduğu ve Kunlun Bank’ın İran’la işlemlere devam etmesinin CNPC’nin ABD’deki varlıklarını tehlikeye atacağını düşünüyor.

Reuters, geçtiğimiz ay CNPC'nin Çin Hükümetine bir veya daha küçük Çinli ticari bankanın işi devralması veya İran’la ticaretin doğrudan bir devlet kurumu altına alınmasına yönelik lobi yaptığını duyurmuştu.


Kaynak: Financial Times