ÖNEMLİ UYARI: IRAK VE İRAN ARASINDAKİ SINIR KAPILARININ KAPATILMASI HAKKINDA

22 Şubat 2020

Ticaret Bakanlığımızın Dış Temsilciliklerininden alınan bilgiye göre İran’da görülen Cov19 (Koronavirüs) vukuatları nedeniyle Irak (KIBY) tarafından bugün saat 00:00’dan itibaren Irak-İran Hududundaki Gümrük İdarelerinde işlemler durdurulmuştur.

Zira halihazırda İran’dan Irak’a sevkiyat getirmek üzere İran tarafında yüklü şekilde bekletilen sürücülerimiz/araçlarımız olduğu gibi daha önce İran üzerinden Irak’a girerek yüklerini boşatıp tekrar İran üzerinden çıkış yapmak üzere Hacı Omaran ve Başmak Hudur Kapılarına giden araçların da Irak’tan İran’a çıkış yapmasına izin verilmediği ve bekletildiği ve bu çerçevede dış temsilciliklerimize yardım talepleri ulaştığı görülmektedir.

Bilindiği üzere Irak’ta (gümrük idareleri arasında bir bilişim altyapısı ve ağı bulunmaması nedeniyle) kural olarak herhangi bir hudut kapısından (sınırdan) giriş yapan aracın aynı yerden çıkış yapması gerekmektedir.

Bu nedenle İran sınırından giriş yapan araçların Türkiye sınırından çıkışına izin verilmemektedir. Bununla birlikte ortaya çıkan bu istisnai durum nedeniyle soruna çözüm bulunması ve bu bağlamda İran üzerinden giriş yapıp yüklerini boşaltarak çıkış yapmak üzere Irak-İran sınırında bekletilen araçların İbrahim Halil-Habur üzerinden çıkış yapmalarını sağlamak üzere görüşmeler devam etmektedir.

Durumu firmalarımızın dikkatlerine sunar, söz konusu durumun devam ettiği dönem boyunca İran üzerinden Irak’a sevkiyat işlemlerini durdurmalarını tavsiye ederiz.

Konuyla ilgili gelişmeler sektörümüzle bilahare paylaşılacaktır.

Kaynak: UND