Pirinç ithalatı yasağının mantıksal bir açıklaması yoktu

14 Mayıs 2019

Pirinç ithalatı yasağının mantıksal bir açıklaması yoktu

Pirinç İthalatçıları Birliği Sekreteri, son yıllarda ithalat yasaklamalarının ülke ekonomisine 300 milyon dolara mal olduğunu söyledi. Çünkü İranlı işadamları, yeni pirincin yüksek miktarda uluslararası pazarda mevcut olduğu zaman alım yapmıyor. Sonra ithalata ihtiyaç duyulunca İran tarafından yüksek bir talep olduğu için dünyadaki fiyatlar artmaya başlıyor.
Tarım Bakanlığı tarafından verilen istatistiklere göre, İran’da pirinç üretimi miktarı 2,4 milyon ton, ithalat ise 800 bin ton olarak belirtilmektedir. İran Pirinç İthalatçıları Birliği Sekreteri, geçen yıl döviz kurundaki artış nedeniyle ülkedeki pirinç kaçakçılığının durdurulduğunu ve net ithalat miktarını belirlemek için uygun bir fırsat sağlandığını belirterek, geçen yıl pirinç tüketiminin yarısına eşit bir milyon 570 bin ton ithalat yapıldığını söyledi. Sekreter Keçaverz yurt içi pirinç fiyatlarının yükselmesi nedeniyle, bu ürünün daha fazla tüketici sepetinden düşeceği, dolayısıyla daha düşük bir fiyatlı yabancı pirinç ithalatına duyulan ihtiyacın artacağını dile getirdi.
İran Pirinç İthalatçıları Birliği Sekreteri şunları ekledi: "İthal edilen pirincin fiyatı hala 80 bin Riyal’den daha az (yarım Dolar) ve düşük gelirli tabakalara erişebiliyor. Fiyatların ve ithal pirinç tüketicilerinin sayısının artması nedeniyle, gelecek yıl için daha yüksek bir ithalat payı göz önünde bulundurulmalı, aksi takdirde, arz-talep dengesinin bozulması ile fiyatlar oldukça artacaktır.

Kaynak: https://bit.ly/2LGczBS