Urumiye Gölü’nün Canlandırılmasına Dair Faaliyetler Sonuç Veriyor

05 Şubat 2020

Bir zamanlar Ortadoğu'nun ikinci büyük tuzlu su gölü olan Urumiye Gölü eşsiz biyolojik çeşitliliği desteklemektedir. Gölün sulak alanları UNESCO Biyosfer Rezervi ilan edilmiştir. Ancak, 1970'lerin başından itibaren yaklaşık otuz yıllık kuraklık göl havzasını kurutmuş ve bu durum gölün %80 küçülmesine yol açmıştır. Gölün su seviyesindeki düşüş, özellikle verimsiz tarım sektöründe aşırı su kullanımından ve kontrolsüz bentler yapılmasından kaynaklanmıştır.

Urumiye Gölü su seviyesi geçen sene başlayan iyi yağış ve yakın zamanda yapılan restorasyon programlarının ardından yükselme göstemiştir.

Urumiye Gölü Restorasyon Programında yer alan temel önlemlerden biri 35 km'lik bir tünelin inşasını içeren Batı Azerbaycan Eyaleti'ndeki Kani Sib Barajı'ndan göle su yönlendirilmesidir. İlkbaharda tamamlanması beklenen proje ile göle yılda 650 milyon metreküp su aktaracaktır.

Su yönetiminin iyileştirilmesi, bölgedeki 4.000'den fazla yasadışı kuyunun kapatılması ve 6.000 hektarın üzerinde tarım arazisinin sürdürülebilir sulamasının desteklenmesi, bölge halkı, çevreciler ve ekonomi uzmanları için ciddi bir endişe kaynağı olan kurumuş gölü canlandırmak için alınan çabalar arasında yer almaktadır.

Son beş yıldaki restoratif önlemlerle gölün su seviyesi, 2014 yılında programın başlangıcından buyana yaklaşık 1 metre artışla 1,272 metreye ulaşmıştır. Urumiye Gölü seviyesinin en iyi olduğu dönemde 5.000 kilometrekarelik bir alanı kaplamakta iken şu anda geçen yıla göre %40 artışla 2.840 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır.
 
KAYNAK: Financial Tribune, 4 Şubat 2020