Yaptırımlar Ticareti Engellerken İtalya-İran İlişkileri Nereye Evriliyor?

27 Ocak 2019

Yaptırımlar Ticareti Engellerken İtalya-İran İlişkileri Nereye Evriliyor?
 
İran ve İtalya’nın ilişkileri İtalya’nın sömürgeci bir geçmişinin olmamasından dolayı oldukça pozitif. İran, İtalya’yı karşılıklı saygı ve güven temelinde ilişkilerin geliştirilmesi gereken bir ülke olarak görüyor.
 
Rouhani’nin KOEP sonrası ilk ziyaret ettiği ülkenin İtalya olması bunun en önemli göstergelerinden.
 
ABD’nin KOEP’ten çekilmesi İran’la iş yapan İtalyan firmaları için de birçok sıkıntıya yol açtı. ABD yaptırımlarının yeniden başlamasıyla gemi inşa firması Fincantieri, demiryolu firması Ferrovie Dello Stato ve enerji devi Ansaldo kalmayı tercih etse de, diğer birçok firma çekilmeyi tercih etti. ABD yaptırımlarının 30 milyar Avro değerinde planlanmış İran-
İtalya ticaretini engellendiği değerlendiriliyor.

ABD Hükümeti’nin İtalya’ya tanıdığı petrol konusundaki Belirli Azaltım İstisnası çok küçük bir anlam ifade ediyor. İtalya Hükümeti bunu kullanmayı şu ana kadar düşünmedi. İtalyalı büyük bankalar da ticarete aracılık etmeye isteksiz yaklaşıyor.
İtalya, İran’ın sanayisi ve altyapısının gelişimi için önemli bir partner. İtalya 2017 yılında İran’a 1 milyar dolarlık makine ve ulaşım ekipmanı ihraç etti.
Gelinen noktada İran’la ticari ilişkileri durma noktasına gelmiş durumda. İran ekonomisinde sıkıntılar da yaptırımların yanı sıra bu ticareti durma noktasına getiren diğer etmenler.

Kaynak:  https://www.bourseandbazaar.com/articles/2019/1/21/as-sanctions-impede-business-where-next-for-iran-italy-relations