“Flat Tax (Düz Oranlı Vergi), Mini-Şirketler İçin 1,7 Milyar Avro Vergi Kesintisi.”

09 Ağustos 2018

Hükümet “Düz Oranlı Vergi/Flat Tax” rejiminin kademeli olarak hayata geçirilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. İlk etapta, öncelikle şirketler ve özellikle KDV mükellefleri ele alınacak. Önümüzdeki Bütçe Kanunu döneminde, 1,7 milyar Avro’luk bir vergi kesintisi öngörülüyor. Maliye ve Ekonomi Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı proje, düz oranlı vergi rejiminin (%15 oranında) mini-şirketlere yayılmasını öngörüyor.

Alınacak önlemler ile uyulması gereken dengeler arasındaki hareket alanının oldukça dar olduğuna değinilen haberde, düz vergi oranı yanında ele alınacak başka konularında bulunduğuna dikkat çekilmektedir. Dün (06/08/2018) yaptığı bir açıklamada Başbakan Yardımcı Luigi Di Maio, vergi kamasında yapısal bir kesinti yapılması hususunu bütçe tedbirleri kapsamında ele almak niyetinde olduklarını belirtti.  Tüm bu tedbirler, ülkenin kamu borçlanma faizlerinin (spread) dinamiklerine bağlıdır. Nitekim dün 10 yıllık devlet tahvillerinde “spread”in 251 kotasının altına inmesiyle birlikte gün pozitif bir kapanış sergiledi.  

Maliye ve Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılan teknik öngörülere göre, KDV mükelleflerine uygulanacak düz vergi oranı uygulamasıyla 3 milyar Avro değerinde bir vergi geliri elde edilecektir. Sürdürülebilir bir vergi rejimi sayesinde bazı mikro şirketlerin batık kalan faaliyetlerinin su yüzüne çıkartıldığına değinen Maliye ve Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Massimo Bitonci (Kuzey Ligi Partisi), fiili olarak asgari 935 şirketin düz vergi oranı rejimine tabi olduğunu ve 2016 yılı Bütçe Kanunu (208/2015) tarafından saptanan fiili gelir gruplarının (ticari faaliyetler ile otel ve restoran faaliyetlerine tanınan 50 bin üst sınırının ikiye katlanması hipotezi) yükseltilmesiyle bu rakamın 1,4 milyon kotasına yükselebileceğini açıkladı. 

Alınacak bu tedbirin ekonomik açından desteklenebilir olduğu hususunda şüpheleri  bulunmadığını belirten Müsteşar Bitonci, mini-şirketler için  düz vergi oranı rejiminin 2019 yılından itibaren uygulanacağını hatırlattı.  

Kaynak: Il Sole 24 Ore, 07 Ağustos 2018.

Yayımlayan:Roma Ticaret Müşavirliği