“Türkiye: Moody's 18 bankanın derecelendirme notunu düşürdü.”

29 Ağustos 2018

-Ajans, altı kurumun menkul kıymetlerinin notunu da düşürdür.-

Moody's dün yaptığı açıklamada, Türkiye'de 18 banka ve iki finans şirketinin kredi derecelendirme notunu düşürdüğünü açıkladı. Dün açıklanan tedbirler, 7 Haziran'da başlatılan derecelendirme gözden geçirme dönemini kapsamaktadır.

Moody’s, Türkiye’deki 14 bankanın "stand alone" kredi notunu (Ziraat Bankası, Türkiye Garanti Bankası, Akbank, Yapı ve Kredi Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Ing Bank A.Ş, Şekerbank, Alternatifbank, Türkiye İhracat Kredileri Bankası, Qnb Finansbank, Hsbc Bank ve Nurol Yatırım Bankası) bir basamak düşürürken, 4 diğer bankanın (DenizBank, Odea Bankası, Türkiye İş Bankası ve Türkiye Sinai Kalkınma Bankası) kredi notu 2 basamak düşürdü.

Ayrıca iki finansal kuruluşun (Optima Faktoring ve Ekspo Faktoring) “corporate family ratings” kredi notu bir basamak düşürüldü. Moody's ayrıca altı Türk bankası (Akbank Taş, Şekerbank, Türkiye Garanti Bankası, Türkiye İş Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Yapı ve Kredi Bankası) tarafından ihraç edilen ipotek teminatlı menkul kıymetlerin (covered bones) notunu da düşürdü.

Türk Lirası’nın son haftalarda aşırı değer kaybı, sadece yerel bankalara değil, aynı zamanda ülkede en çok maruz kalan Avrupa kurumlarını da baskı altına aldı.

Kaynak: Il Sole 24,  29 Ağustos 2018.

Yayımlayan:Roma Ticaret Müşavirliği